Dzieje sięGłogów

Ceny warzyw i owoców na miejskim targowisku. Ile za marchew, ile za młode ziemniaki?1 min na czytanie

Automatycznie zapisany szkic 412

– Była susza, jest drogo – mówią handlarze na Zielonym Rynku przy ul. Armii Krajowej. Wyliczają, że ceny biją na łeb, na szyję. – Od dwóch, trzech miesięcy nie padał deszcz. A to nie koniec, bo warzywa okopowe będą jeszcze droższe. Plony zostały dosłownie wypalone przez słońce – mówi nam pan Zbyszek.

Opowiada, że u niego w ogródku nie było nawet co zbierać z krzaków. – Agrest i porzeczki… ugotowało słońce. Owoce nie nadają się do niczego, nawet do przetworzenia. Towar jest niejadalny – dodaje.

Ceny rosną, bo warzyw i owoców jest mało, wzrastają koszty utrzymania pracowników i paliwa. – Przecież nikt nie będzie pracował ciężko i dokładał do interesu – mówią producenci handlujący na targowisku.

Sprzedawcy pokazują ceny – za kilogram marchwi 3 zł, buraczków 4-5 zł, cebuli oraz młodych ziemniaków 5-6 zł. Seler kosztuje 3 zł za sztukę. Pęczek drobnej pietruszki 2 zł 50 gr. Droga jest fasola szparagowa nawet po 12 zł (kg). Pomidory w granicach 8-10 zł (kg). Droższe niż przed rokiem są też brzoskwinie – 10 zł (kg), czereśnia 10 zł (kg) oraz borówki 30 zł (kg).
AM

Podziel się informacją ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zobacz inne

Więcej w Dzieje się