Dzieje sięFotoGłogów

Co zrobić, aby nie marnować żywności? Nie tylko mówili o problemie ubóstwa3 min na czytanie

Co zrobić, aby nie marnować żywności? Nie tylko mówili o problemie ubóstwa 3

Na placu targowym przy Wałach Chrobrego odbyły się obchody „Międzynarodowego Dnia Walki z Ubóstwem”. W jego ramach nie zabrakło warsztatów kulinarnych, ekologicznych czy wystawy fotograficznej Grażyny Sroczyńskiej. Radzili, co robić, aby nie marnować żywności.

– Chcemy udowodnić, że z ubóstwem można walczyć na różne sposoby – przede wszystkim ograniczać ilości odpadów w gospodarstwach domowych. Przed wyrzuceniem jakieś rzeczy zastanowić się czy przypadkiem nie przyda się komuś innemu. Oczywiście jeżeli na przykład ubrania są dobre, zadbane – mówiła Katarzyna Patyk z GPK Suez Głogów.

Ale nie tylko o odzież chodzi, bo różne rzeczy można przetwarzać, jak m.in. butelki plastikowe. Jednak najpierw potrafić zadbać o segregację śmieci. – Prezentujemy przede wszystkim jak segregować odpady, bo trzeba zacząć od podstaw, by przejść do kolejnych form – dodawał Rafał Sikora z GPK Suez Głogów.

Uczennice z Zespołu Szkół Ekonomicznych przygotowały sałatki warzywne i wypiekły chleb. – Chcemy promować dzielenie się żywnością – zaznaczała Paulina Pałka (17 l.). Chętnych, którzy zainteresowali się tym problemem, było sporo. Przyszli uczniowie głogowskich szkół.
AG

Ogłoszenie na Facebooku dla UE! Musisz się zalogować, aby przeglądać i publikować komentarze na FB!
Podziel się informacją ...

Zobacz inne

Więcej w Dzieje się