Na placu targowym przy Wałach Chrobrego odbyły się obchody "Międzynarodowego Dnia Walki z Ubóstwem". W jego ramach nie zabrakło warsztatów kulinarnych, ekologicznych czy wystawy fotograficznej Grażyny Sroczyńskiej. Radzili, co robić, aby nie marnować żywności.
- Chcemy udowodnić, że z ubóstwem można walczyć na różne sposoby - przede wszystkim ograniczać ilości odpadów w gospodarstwach domowych. Przed wyrzuceniem jakieś rzeczy zastanowić się czy przypadkiem nie przyda się komuś innemu. Oczywiście jeżeli na przykład ubrania są dobre, zadbane - mówiła Katarzyna Patyk z GPK Suez Głogów.
Ale nie tylko o odzież chodzi, bo różne rzeczy można przetwarzać, jak m.in. butelki plastikowe. Jednak najpierw potrafić zadbać o segregację śmieci. - Prezentujemy przede wszystkim jak segregować odpady, bo trzeba zacząć od podstaw, by przejść do kolejnych form - dodawał Rafał Sikora z GPK Suez Głogów.
Uczennice z Zespołu Szkół Ekonomicznych przygotowały sałatki warzywne i wypiekły chleb. - Chcemy promować dzielenie się żywnością - zaznaczała Paulina Pałka (17 l.). Chętnych, którzy zainteresowali się tym problemem, było sporo. Przyszli uczniowie głogowskich szkół.
AG
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz