Szybko

Coś do kanapek, parówek itd. – cukinia na kwaśno2 min na czytanie

Coś do kanapek, parówek itd. – cukinia na kwaśno

Coś do kanapek, parówek itd. – cukinia na kwaśno

Składniki:

  • jedna młoda cukinia
  • mała słodka papryka (kolor obojętny)
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Warzywa dokładnie umyj
  • Z papryki usuń gniazdo nasienne, następnie pokrój w cienkie 2-3 mm paski
  • Cukinię pokrój w cienkie plastry wzdłuż (dwa sposoby: pierwszy – każda tarka czworokątna do warzyw ma dwa ostrza do tej operacji, niestety nigdy z niej nie korzystamy, a warto; drugi (który nawiasem mówiąc sam stosuję) to wykorzystanie do tego zwykłej obieraczki kątowej. Plasterki wychodzą idealnie – są długie i cieniutkie na całej długości)
  • Starając się nie robić bałaganu na półmisku delikatnie połączyć i wymieszać paprykę i cukinię (cukinia nie powinna być pozwijana) dodając do smaku pieprz i sól
  • Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek

Sposób podania:
Jesteśmy często w sytuacji, że mamy 65 sek. na wymyślenie urozmaicenia dania dla naszych pociech. Tego typu dodatek, pomysł, może im akurat przypaść do gustu. Zwykła buła z wędliną albo serem już nie przechodzi. Nie daj Boże z pomidorem albo ogórkiem kiszonym, który to wszystko rozmiękcza. Matki żyją w przekonaniu, że bardzo smacznie odżywiają swoje pociechy. Niestety w większości te buły trafiają do przyszkolnych koszy. W szkole to obciach – jeszcze koledzy wyczają czym jesteś nieszczęśniku żywiony! Dlatego zamiast nieśmiertelnego pomidora dajmy coś innego. A może przedyskutujmy to z „młodym” czy „młodą”? Poza wszystkim, my dorośli też chcielibyśmy jeść nie koniecznie monotonnie. Już nie do kanapki do pracy (ktoś jeszcze to praktykuje?) a na przykład do najzwyklejszych parówek na śniadanie. Próbowałem – wyszło. Przekonałem do tego nieugiętą miłośniczkę ketchupu – moją osiemdzisięcioparoletnią mamę. Myślę, że wybaczy mi tę niedyskrecję dotyczącą jej wieku.

Zobacz inne

Więcej w Szybko