Guacamole
Składniki:
- jedno średnio dojrzałe avocado
- sok z jednej cytryny
- trzy – cztery ząbki czosnku
- opcjonalnie – parzona czerwona fasola
Przygotowanie:
- podziel nożem avocado na pół wzdłuż (obróć te połówki w przeciwną stronę – jedna z nich zostanie z pestką, druga – bez)
- pestki nie wyrzucaj
- wydrąż obie połówki avocado do miseczki
- wyciśnij przez praskę ząbki czosnku i dodaj do miseczki
- cytrynę dokładnie umyj i najpierw pouciskaj rolując, następnie po przekrojeniu na pół wyciśnij z niej sok przez palce drugiej ręki (zatrzymają większość pestek) bezpośrednio do miseczki z avocado. Należy to zrobić szybko, aby avocado nie zdążyło ciemnieć.
- Po dokładnym blendowaniu danie jest praktycznie gotowe.
- Wersja z czerwoną fasolą pojawiła się w moim jadłospisie kiedy to żona mojego przyjaciela, Kubanka o imieniu Yarielis nie powiedziała mi, że to guacamole, które jem jest mało pożywne – ona dodaje do jednego avocado 180 g puszkę czerwonej fasoli.
- Spróbowałem – polecam.
Sposób podania:
Guacamole je się z pieczywem i masłem. Niektórzy rezygnują z masła twierdząc, że samo avocado jest tłuste. Mnie to nie przeszkadza. Pieczywo można tu dobierać według uznania. Córeczka Yarielis i Adama od rana potrafi paradować po ich sporym tarasie umorusana od ucha do ucha z kanapką z guacamole. Jednego są pewni – dostaje w tej kanapce dobre tłuszcze, białko i błonnik.
