Guacamole
09:11, 10.12.2021
Jakub Grzywaczyk
Aktualizacja: 13:14, 20.07.2022
Guacamole
Składniki:
- jedno
średnio dojrzałe avocado
- sok
z jednej cytryny
- trzy
- cztery ząbki czosnku
- opcjonalnie
- parzona czerwona fasola
Przygotowanie:
- podziel
nożem avocado na pół wzdłuż (obróć te połówki w przeciwną
stronę - jedna z nich zostanie z pestką, druga - bez)
- pestki
nie wyrzucaj
- wydrąż
obie połówki avocado do miseczki
- wyciśnij
przez praskę ząbki czosnku i dodaj do miseczki
- cytrynę
dokładnie umyj i najpierw pouciskaj rolując, następnie po
przekrojeniu na pół wyciśnij z niej sok przez palce drugiej ręki
(zatrzymają większość pestek) bezpośrednio do miseczki z
avocado. Należy to zrobić szybko, aby avocado nie zdążyło
ciemnieć.
- Po
dokładnym blendowaniu danie jest praktycznie gotowe.
- Wersja
z czerwoną fasolą pojawiła się w moim jadłospisie kiedy to żona
mojego przyjaciela, Kubanka o imieniu Yarielis nie powiedziała mi,
że to guacamole, które jem jest mało pożywne - ona dodaje do
jednego avocado 180 g puszkę czerwonej fasoli.
- Spróbowałem
- polecam.
Sposób podania:
Guacamole je się z pieczywem i masłem. Niektórzy rezygnują z masła twierdząc, że samo avocado jest tłuste. Mnie to nie przeszkadza. Pieczywo można tu dobierać według uznania. Córeczka Yarielis i Adama od rana potrafi paradować po ich sporym tarasie umorusana od ucha do ucha z kanapką z guacamole. Jednego są pewni - dostaje w tej kanapce dobre tłuszcze, białko i błonnik.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz