Zamknij

Koło Gospodyń Wiejskich w Kłobuczynie walczy o ogólnopolski finał!

16:08, 20.08.2021 Mateusz Komperda Aktualizacja: 16:08, 20.08.2021
Skomentuj

Koło Gospodyń Wiejskich w Kłobuczynie (gm. Gaworzyce) bierze udział w konkursie "Bitwy Regionów". Bitwy na regionalne... potrawy. I idzie im całkiem dobrze, bo przecież koło dostało się do kolejnej fazy. Co oferują?

Żeberka po polkowicku! To specjał, który podawano w latach 20-tych XX w. w znanym w okolicy hotelu "Pod Trzema Murzynami". Rekonstrukcję przepisu oraz opis historyczny opracował dr Grzegorz Sobel, specjalista w zakresie gastronomii historycznej, doktor historii i bibliotekarz Uniwersytetu Wrocławskiego, publicysta i pisarz. Mamałyga to potrawa, którą repatrianci z Bukowiny Rumuńskiej przywieźli na tereny ziem odzyskanych.

- Wielu Polaków z Bukowiny zamieszkuje naszą miejscowość i do dzisiaj to tradycyjne danie gotuje się w wielu domach w naszej wsi. Jej głównym składnikiem jest bardzo powszechna na Bukowinie kasza kukurydziana. Mamałyga to bardzo prosty, pożywny i tani oraz przede wszystkim smaczny dodatek do potraw. Nasza propozycja jest z dodatkiem młodych ziemniaków i odrobiną kaszy manny. Sekretem przygotowania jest "odparzanie" na wolnym ogniu, dzięki któremu można przygotować zgrabną, łatwą do krojenia "babę" kukurydzianą. Mocianina to sos śmietanowy po bukowińsku - opowiadają nam.

- Wygrałyśmy półfinał Bitwy Regionów i jedziemy reprezentować całe województwo na dożynki jasnogórskie w Częstochowie - mówi Katarzyna Brzezińska z tego koła. Możecie głosować: TUTAJ.
RED

(Mateusz Komperda)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%