Dzieje sięGłogów

Mieszkaniec o nowych miejscach parkingowych. “Ludzie nie o to prosili miasto”2 min na czytanie

Kilkadziesiąt nowych miejsc parkingowych 2

W ubiegłym tygodniu na ul. Nabrzeżnej powstały nowe miejsca parkingowe. – Wniosek o stworzenie dodatkowych miejsc parkingowych złożyli sami mieszkańcy Placu Jana z Głogowa i ulicy Poczdamskiej – poinformował urząd miasta. Szybko słyszeliśmy jednak sprostowanie od jednego z mieszkańców – Nie o to prosiliśmy we wniosku – mówi pan Karol, mieszkaniec ul. Poczdamskiej, który wniosek współtworzył i widział jego treść na własne oczy.

Zdaniem pana Karola, wniosek co prawda dotyczył między innymi miejsc parkingowych, ale nie przy ul. Nabrzeżnej, a Strzeleckiej, którą mieszkańcy bardzo dobrze widzą z okien swoich mieszkań – Kto będzie chciał parkować tak daleko? Nie widzimy stąd Nabrzeżnej i stojących na niej pojazdów, to dla nas bardzo niewygodne i niebezpieczne – twierdzi pan Karol – nasze samochody łatwo tam bezkarnie zniszczyć!

Na czym jednak polegało główne założenie wniosku? Jak się okazuje, kwestia miejsc parkingowych jest drugorzędna – My, mieszkańcy Poczdamskiej, złożyliśmy wniosek, w którym prosiliśmy o uczynienie ul. Strzeleckiej jednokierunkową – wyjaśnia głogowianin – Tam jak z al. Wolności zjeżdżają, to mają pierwszeństwo i często przejeżdżają tu bardzo szybko. A przecież chodzą tu starsi ludzie, niektórzy wyprowadzają zwierzęta na spacer, a nawet chodzą tu dzieci.

Miejsca parkingowe, jak informuje Daria Jęczmionka z biura prasowego urzędu miasta, na ul. Nabrzeżnej miały powstać i tak – W Głogowie, jak w każdym większym mieście, często brakuje miejsc parkingowych. Słyszymy o tym od wielu mieszkańców, również tych z ul. Poczdamskiej i Placu Jana z Głogowa. Na pytania, czy miasto zrobi z ul. Strzeleckiej drogę jednokierunkową oraz czy powstaną tam dodatkowe miejsca parkingowe, urząd jeszcze nam nie odpowiedział.

Pan Karol podkreśla, że pomysłu dodatkowych miejsc dla pojazdów wcale nie neguje – Tu z jednej strony mieliśmy pół metra za mało i wtedy urząd stwierdził, że przy remoncie chodnika przy Placu Sapera to wszystko przesunie i dostaniemy tu kolejne miejsca. Potrzebujemy ich tu, pod blokiem – stwierdza.

RED

Zobacz inne

Więcej w Dzieje się