Zamknij

Bruschetta

12:26, 30.11.2021 Jakub Grzywaczyk Aktualizacja: 08:23, 10.12.2021
Skomentuj

Na szybko: Bruschetta

Składniki:
- jasne pieczywo (bagietka, bułka paryska, kajzerka pokrojona w poprzek)
- dobra oliwa z oliwek
- parę ząbków czosnku
- 2-3 pomidory (z niedużymi gniazdami nasiennymi)
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- szalotka lub dymka
- ser ok. 50 g (mozzarella, gorgonzola lub kozi)

Przygotowanie:
Pieczywo pokroić w grube kromki (ok. 1,5 cm), przygotować z niego grzanki, trzymając przez chwilę na rozgrzanej, lekko skropionej oliwą patelni - tak aby z obu stron uzyskać chrupiącą powierzchnię. Ilość kromek na jedną osobę - od jednej do czterech (w zależności od możliwości domowników).

Obrać ząbki czosnku - jeden ząbek na dwie kromki. Wycinamy z pomidorów zielone części szypułek u nasady i usuwamy część gniazda. Nacinamy skórkę od góry na krzyż. Tak przygotowane pomidory zanurzamy we wrzątku na ok. 15 sek.. Następnie przenosimy łyżką cedzakową do naczynia z zimną wodą. Gdy trochę przestygną - nie będzie problemu z pozbawieniem ich skórki. Kroimy je następnie w drobną kostkę, usuwając przy okazji gniazda nasienne.

Do pokrojonych w drobną kostkę pomidorów dodajemy posiekaną świeżą bazylię (czasami dodaję też utarte oregano), przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Kroimy w cienkie półtalarki szalotkę lub dymkę Rozdrabniamy ser na mniejsze cząstki - tak, aby każdy mógł wybrać sobie kawałek nie za duży i nie za mały.

Sposób podania:
Bruschetta jest daniem włoskim typowo rodzinnym. W naszej tradycji śniadanie czy kolację przygotowuje się każdemu na oddzielnym talerzu. Tymczasem dla Włochów taki posiłek to okazja do poobcowania. Pieczywo jest w jednym większym pojemniku. Pomidory w jednej, wspólnej misce. Czosnek, cebulka i ser też dla wszystkich. Zajadanie zaczyna się od pocierania ząbkiem czosnku o grzankę, która działa jak tarka. Gdyby ktoś się uparł - starłby cały ząbek na jednej grzance. Odradzam - nie jest to smaczne. Za to idealna ilość to pół ząbka na grzankę. Oczywiście - wcieramy czosnek tylko z jednej strony. Następnie skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek, nakładamy sobie łyżką pomidory i dokładamy dodatki (cebulka, ser).

Co do sposobu wymowy nazwy tej potrawy - istnieje tradycja Włochów amerykańskich, którzy nieco upraszczają język swoich przodków i mówią "bruszetta". Włosi w Italii mówią "brusketta". W obu przypadkach akcent jest kładziony na literę "e". W związku z tym my możemy mówić tak lub tak.

(Jakub Grzywaczyk)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%