Artykuł Informacyjny

Najlepsza pizza – skąd się wywodzi?4 min na czytanie

Najlepsza pizza – skąd się wywodzi?

Historia pizzy sięga starożytnej Grecji. Na początku placek nie przypominał tego, który dziś serwuje pizzeria Zielona Góra. Grecy zajadali się płaskim chlebem, posmarowanym oliwą, czosnkiem, z dodatkiem świeżych i suszonych ziół. Z czasem, gdy Grecja została podbita przez Rzymian, placek zmienił swoją nazwę na focaccia. Przygotowywany był na naturalnym zakwasie, na którym leżały aromatyczne pomidory. Z biegiem lat placek zawierał coraz więcej składników. W XIX wieku zdobiony był bazylią, mozzarellą i pomidorami. Tak powstała znana do dziś Margherita. Stopniowo pizza stała się znana również na innych kontynentach. Pokochali ją Amerykanie, a także Polacy, którzy uwielbiają chrupiącą pizzę z przeróżnymi dodatkami. W Zielonej Górze dostępne jest pizza mięsna, wegetariańska, z owocami morza, na cienkim lub grubym cieście. Pizzeria Zielona Góra oferuje ponad 30 różnych pizz, które zaspokoją gusta najwybredniejszych klientów.

Pizza Zielona Góra – co ją wyróżnia?

Pizzerii jest bardzo dużo, ale nie wszystkie oferują tak smaczną pizzę, jak ta w Zielonej Górze. Pizza w Zielonej Górze jest zawsze świeża, chrupiąca, wszystkie potrawy przyrządzane są z najwyższej klasy składników. Oprócz tradycyjnej Margarity, pizzy hawajskiej czy capriccioso, można tu znaleźć placek z takimi składnikami jak: szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, pieczarki, ser grana padano, szarpana wieprzowina, cebula czerwona, ogórek konserwowy, jalapeno, jajko sadzone czy szpinak. Włoskie wędliny np. szynka dojrzewająca, sprawiają, że pizza jest niepowtarzalna i przyciąga spragnionych włoskiego smaku gości. Niezbędnym składnikiem jest prawdziwa włoska, kremowa mozzarella, która daje oryginalny smak, a także sos pomidorowy oraz kompozycje ziół. Zwolennicy owoców morza na pewno pokochają oryginalną pizzę łososiową, krewetkową czy klasyczną tunę. Zachwyceni będą również weganie, bo pizzeria w Zielonej Górze pamięta również o nich. Mogą wybrać placek z serem wegańskim, wegańskim parmezanem oraz wegańskim sosem, a także pieczarkami, cebulą i suszonymi pomidorami. Smak wszystkich pizz można wzbogacić, wybierając sos pomidorowy, keczup, mango mayo, sos czosnkowy, sos bbq, oliwę pietruszkową, czosnkową lub oliwę chili. Na pyszną pizzę do Zielonej Góry przychodzą nie tylko mieszkańcy, ale również turyści, odwiedzający to piękne miasto. Pizza wypiekana jest na włoskiej mące zero, która kojarzy się z włoską kuchnią. Pizzę można zjeść w Restauracji Zapiekankarnia lub zamówić do domu czy hotelu. Oczywiście w Zapiekankarni https://www.zapiekankarnia.pl/dostępne są również inne pyszne dania. Goście mogą zasmakować się w makaronach, sałatkach, różnego rodzaju przystawkach, a także potrawach dla wegan.

Dlaczego warto jeść pizzę?

Wiele osób uważa, że pizza jest wysokokaloryczna i pozbawiona wartości odżywczych. To oczywiście nieprawda, bo dodatki, tj. pomidory koktajlowe, papryka, rukola, ser mozzarella, sos pomidorowy, szpinak, świeże zioła pełne są witamin i minerałów. Oczywiście ważne, aby składniki były najwyższej jakości, ale wybierając pizzę, którą serwuje Zielona Góra można być pewnym, że są świeże i zdrowe. Dlaczego warto jeść pizzę? Powodów jest kilka, oto niektóre z nich:

  • pizza to smaczne, pożywne i niedrogie danie. Można dzielić się z nią ze znajomymi i rodziną, świetnie nadaje się na obiad w czasie wakacyjnych wojaży. To ulubione danie osób w każdym wieku, nie oprze mu się nawet największy niejadek;
  • najlepsza pizza pełna jest likopenu, czyli antyoksydantu zawartego w pomidorach. Dzięki temu ma właściwości odmładzające, a nawet antynowotworowe;
  • duże ilości antyoksydantów zawiera również ciasto wypiekane w wysokiej temperaturze;
  • jest pyszna, szeroki wybór pozwala wybrać placek dopasowany do swoich upodobań kulinariach. A gdy w ofercie nie ma idealnej pizzy, zawsze można ją samodzielnie skomponować;
  • pizza jest idealnym daniem do kibicowania, oglądania seriali, spotkań ze znajomymi czy spontanicznej wizyty rodziny. Jest pożywna, można łatwo ją podzielić, kawałek można chwycić w dłoń, niepotrzebne są sztućce;
  • pizze można kupić w pizzerii, ale można ją również przyrządzić samodzielnie. Przepisy dostępne są w internecie, składniki można dowolnie komponować i poczuć się jak we włoskiej pizzerii;
  • pizza może być zdrowa, wystarczy wybrać tylko taką, pełną warzyw, na cienkim cieście;
  • pizzę można jeść na słodko, coraz większą popularnością, głównie wśród najmłodszych, cieszy się placek z bananami, orzechami, brzoskwiniami, a nawet nutellą. 

Pizza w Zielonej Górze to smak, który na długo pozostanie w pamięci. Świeże składniki i chrupiące ciasto sprawią, że każdy chętnie chwyci kawałek ciepłego placka. Zapiekankarnia oferuje szeroki wybór pizz, odpowiadającym różnym kulinarnym preferencjom. Szynka, wołowina, czerwona cebula, pieczarki, ryby czy owoce morza – wszystko to można znaleźć w swojej restauracji. Zapiekankarnia zaprasza na pizzę, włoskie makarony i lekkie sałatki.

Zobacz inne