Dzieje sięGłogów

Od 75 lat niezmiennie do przodu. 75 lat “Społem”4 min na czytanie

Od 75 lat niezmiennie do przodu. 75 lat "Społem"

„Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Głogowie powstała 8 września 1945 roku na gruzach zniszczonego miasta. Pod koniec pierwszego miesiąca istnienia otworzyła swój pierwszy sklep, a dziesięć lat później dysponowała już siecią 25 placówek. Misją Spółdzielni od początku jej działalności jest stały rozwój w obszarze handlu produktami o najwyższej jakości, zapewniający osiągnięcie pełnej satysfakcji klientów. Jednocześnie PSS w Głogowie harmonijnie łączy kultywowanie tradycji ruchu spółdzielczego, z dopasowywaniem swojej oferty do wciąż zmieniających się oczekiwań rynku.

Obecnie działalność handlowa jest prowadzona w 9 sklepach o łącznej powierzchni 1917 m²: 8 ogólnospożywczych i 1 oferującym produkty gospodarstwa domowego. – Od 2015 roku systematycznie inwestujemy w swoje placówki w zakresie zmian wizualizacji, przebudowy i dostosowania do oczekiwań swoich klientów, a wszystkie inwestycje są finansowane z naszych własnych środków, bez korzystania z kredytów komercyjnych – wyjaśnia Magdalena Zgondek Prezes Zarządu „Społem” Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Głogowie. Spółdzielnia posiada również własną Piekarnię i Cukiernie w której od lat wykorzystuje się naturalne składniki używane w procesie produkcyjnym, a wyroby nadal cieszą się dużym powodzeniem wśród klientów. Dla polepszenia jakości, również w Piekarni i Cukierni następuje systematyczna inwestycja w nowoczesne urządzenia.

W bieżącym roku Spółdzielnia rozpoczęła przebudowę swojego największego obiektu handlowego o powierzchni ok. 1800 m². Jest to już piąty sklep wyremontowany w ciągu czterech ostatnich lat. W placówce handlowej została powiększona sala sprzedaży z 268 do 354 m², przebudowano również pomieszczenia socjalne, magazyn oraz wyodrębniono dodatkowy lokal usługowy o powierzchni 15 m². Oprócz tradycyjnych rozwiązań, pojawiły się nowe usługi polegające na wypieku mięs drobiowych i wieprzowych wraz z urządzeniem grzewczym podtrzymującym temperaturę w wypieczonych produktach. Remont sklepu został wykonany zgodnie z planem, natomiast pozostała powierzchnia zostanie zaadaptowana pod lokale usługowe w terminie późniejszym ze względu na COVID-19.

„Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Głogowie działa prężnie na lokalnym rynku przygotowując konkursy z nagrodami dla swoich klientów. Wspiera również aktywnie inicjatywy lokalnej społeczności, m.in. akcje charytatywne oraz instytucje, takie jak policja, szkoły, szpitale, kościoły, zakłady pracy i stowarzyszenia. Tradycją stało się już uczestnictwo w corocznej akcji „Dzień Chleba”, organizowanej w Szkole Podstawowej nr 6. Placówka edukacyjna systematycznie organizuje warsztaty promujące wiedzę na temat prozdrowotnych składników znajdujących się w wyrobach piekarniczych, sięgając co roku po wyroby Spółdzielni, które są wytwarzane tradycyjnymi metodami. Drugi rok z rzędu, udało się „Społem” PSS w Głogowie zorganizować akcję zbiórki krwi pod hasłem „Twoja Krew, Moje Życie”. Została ona przygotowana we współpracy z Regionalnym Centrum Krwiolecznictwa im. Prof. dr hab. Tadeusza Dorobisza we Wrocławiu o/Głogów.

Dzięki swojej aktywności, Spółdzielnia jest widoczna i doceniana w Głogowie. W 2015 roku otrzymała Honorowy Medal Miasta Głogowa, rok później zaś została uhonorowana tytułem Promotora Produkcji Piekarskiej oraz Certyfikatem „Doceń Polskie” za Chleb Kaszubski. We wrześniu 2017 roku „Społem” PSS w Głogowie zajęła III miejsce w konkursie „Mistrzowie handlu w dolnośląskiem”, natomiast w grudniu Prezes Zarządu, Magdalena Zgondek otrzymała wyróżnienie za zajęcie 12 miejsca wśród „100 kobiet Biznesu”, w plebiscycie organizowanym przez „Bisnode Polska” oraz redakcję „Puls Biznesu”. Marzec 2018 roku przyniósł „Brylant Polskiej Gospodarki” – wyróżnienie Instytutu Europejskiego Biznesu, w listopadzie 2019 roku Prezes M. Zgondek otrzymała „Odznakę Honorową Polskiego Czerwonego Krzyża”.

Najnowszym osiągnięciem Spółdzielni jest zajęcie 10 miejsca i wyróżnienie w Ogólnopolskim Rankingu Najlepszych Spółdzielni Spożywców za rok 2020, organizowanym przez redakcję „Strefy Gospodarki”, ogólnopolskiego dodatku do „Dziennika Gazety Prawnej”.

– Obecnie sytuacja gospodarcza Spółdzielni, mimo ogromnej konkurencji ze strony kapitału zagranicznego na lokalnym rynku oraz w związku z COVID -19, jest stabilna – podsumowuje Prezes M. Zgondek. – Największym jednak kapitałem są pracownicy, którzy w tych ciężkich czasach starają się swoją jakością wykonywanych obowiązków, bezpiecznie angażować się w rozwój Spółdzielni – 85 % pracowników to osoby z ponad 10 letnim stażem pracy w PSS „Społem” w Głogowie. Bardzo ważnym ogniwem jest Rada Nadzorcza , która akceptuje kierunki rozwoju przygotowywane przez Zarząd oraz część wiernych członków Spółdzielni, którzy od wielu lat angażują się w trend zmian rynkowych mając wpływ na budowanie jej wizerunku i kondycję gospodarczą.
RED

Podziel się informacją ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zobacz inne

Więcej w Dzieje się