Do zbiórki odpadów BIO służą brązowe pojemniki lub worki. BIO to odpady pochodzenia biologicznego. Ale co to tak naprawdę oznacza? Co właściwie można wrzucać do tych pojemników, a czego nie wrzucać? I przede wszystkim, jak wrzucać?
- Do pojemnika można wrzucać wszystkie odpady pochodzenia roślinnego -
obierki, skórki warzyw i owoców, fusy po kawie i herbacie razem z papierowym filtrem, skorupki jajek, odpady z pielęgnacji roślin domowych - wymienia jednym tchem Rafał Sikora z GPK Suez Głogów.
Ale też resztki jedzenia, choć nie wszystkie. - Absolutnie nie można wrzucać resztek pochodzenia zwierzęcego - mięsa, kości, ości, sosów. Nie wrzucajmy też artykułów higienicznych i zwierzęcych odchodów. Wszystko to powinno "lądować" w pojemniku na odpady zmieszane - dodaje.
Jeśli przyjrzeć się temu, co "ląduje" na placu w Regionalnej Instalacji Przetwarzania Odpadów Komunalnych to nasuwa się jeden smutny wniosek - wiele osób wyrzuca odpady BIO w reklamówkach i workach foliowych.
- To duży błąd. Odpady należy wrzucać luzem lub w workach papierowych! Można przynieść odpady BIO w worku foliowym, który po opróżnieniu należy wyrzucić do odpadów zmieszanych. To przecież tylko chwila i żaden wysiłek, bo kontener na odpady zmieszane stoi tuż obok. Na rynku bez problemu można również znaleźć specjalne worki biodegradowalne, wykonane z różnych materiałów pochodzenia roślinnego, np. z kukurydzy. Są one bezpieczne dla środowiska, a jednocześnie wytrzymałe - wyjaśnia Sikora.
Coraz częściej mieszkańcy przywożą do RIPOK-u także liście, skoszoną trawę i gałęzie wrzucając je do dużych kontenerów. Te później lądują na kompostowniku, gdzie są przetwarzane. Okazuje się, że tendencja jest wzrostowa, więc są tam ich spore hałdy. Za jakiś czas posłużą jako nawóz.
RED
fot. nadesłane
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz