Zdrowo

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i grejpfrutem1 min na czytanie

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i grejpfrutem 1

To, że zestawienie tych składników jest smaczne to banał – przede wszystkim jest ono bardzo zdrowe. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to dostęp do innych źródeł witaminy C i żelaza jest utrudniony lub drogi.

Składniki:

1 kulka mozzarelli

1 grejpfrutem

kilka garści świeżego szpinaku

2 łyżki oliwy

garstka kiełków (np. rzeżuchy, słonecznika, rzodkiewki i in.)

łyżka ciekłego miodu

sól i pieprz

Przygotowanie:

  • szpinak opłucz i rozłóż na półmisku
  • grejpfrut umyj, obierz i pozbaw białych błonek, następnie pokrój na cienkie plasterki
  • oliwę wymieszaj z miodem, dopraw solą i sporą ilością czarnego pieprzu mielonego
  • ser pokrój w cienkie, nieduże plasterki
  • wymieszany grejpfrut i ser rozłóż na szpinaku
  • skrop wszystko sosem z oliwy i miodu

Sposób podania:

Udekoruj wszystko kiełkami. Można pokroić plaster wędliny dojrzewającej w cienkie paski i posypać nim sałatkę.

Zobacz inne

Więcej w Zdrowo