To, że zestawienie tych składników jest smaczne to banał – przede wszystkim jest ono bardzo zdrowe. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to dostęp do innych źródeł witaminy C i żelaza jest utrudniony lub drogi.
Składniki:
1 kulka mozzarelli
1 grejpfrutem
kilka garści świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy
garstka kiełków (np. rzeżuchy, słonecznika, rzodkiewki i in.)
łyżka ciekłego miodu
sól i pieprz
Przygotowanie:
- szpinak opłucz i rozłóż na półmisku
- grejpfrut umyj, obierz i pozbaw białych błonek, następnie pokrój na cienkie plasterki
- oliwę wymieszaj z miodem, dopraw solą i sporą ilością czarnego pieprzu mielonego
- ser pokrój w cienkie, nieduże plasterki
- wymieszany grejpfrut i ser rozłóż na szpinaku
- skrop wszystko sosem z oliwy i miodu
Sposób podania:
Udekoruj wszystko kiełkami. Można pokroić plaster wędliny dojrzewającej w cienkie paski i posypać nim sałatkę.