Artykuł sponsorowany

Spółka Kompasz działa na głogowskim rynku od ponad 26 lat

Spółka Kompasz działa na głogowskim rynku od ponad 26 lat 4

Połowa jej produkcji to masa dla biogazowni i utylizacja olejów roślinnych na eksportowe biopaliwo do diesli. Dawny Bakutil przetwarzał tylko odpady pochodzenia zwierzęcego. Dla przedsiębiorstwa Kompasz, które powstało w jego miejsce, to tylko część działalności. Zwiększa produkcję tłuszczu zwierzęcego i roślinnego, który w całości trafia za granicę. Na co dzień współpracuje z restauracjami. Od ponad 5 lat posiada certyfikaty RedCert DE i RedCert EU.

Połowa produkcji zakładu to utylizacja odpadów przemysłu mięsnego, tzw. ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kat. 3 (UPPZ), w tym ze zwierząt zdatnych do spożycia, powstałych w trakcie uboju. Powstaje z nich wysokiej jakości topione tłuszcze zwierzęce na cele paszowe i techniczne oraz mączka mięsno-kostna (PAP), czyli przetworzone białko zwierzęce kategorii 3. – Może być stosowane jako składnik karmy dla zwierząt domowych, czyli kotów i psów, oraz dla zwierząt futerkowych – mówi dyrektor Kompaszu Stanisław Kąkalec.

Tłuszcz zwierzęcy trafia na rynek lokalny. – Wszystko podlega kontroli weterynaryjnej – dodaje. Osobnym działem produkcji Kompaszu jest oczyszczenie tłuszczy pogarmażeryjnych. Odpady z przygotowywania i pozostałości posiłków z restauracji certyfikowane firmy zwożą z dużej części zachodniej Polski. Tutaj są przetwarzane na masę do biogazowni. – To nasza dodatkowa działalność, główną jest przetwarzanie olei roślinnych – dyrektor wyjaśnia, że zakład przyjmuje od restauracji oleje użyte m.in. do smażenia frytek. Olej jest oczyszczany z osadów i z wody w dwóch rodzajach wirówek zgodnie z certyfikacją unijną. Gotowy w całości idzie na eksport, do produkcji biodiesla, najczęściej do Niemiec i na Węgry.

Zakład utylizacji odpadów zwierzęcych istnieje w tym miejscu już od ok. 100 lat. – Wielkość przerobu wzrosła co najmniej czterokrotnie w stosunku do przedwojennej – mówi Stanisław Kąkalec. Do początku lat 90. był tam Bakutil, a od 1994 r., po kilkuletnim przestoju, produkcję wznowiło przedsiębiorstwo Kompasz. To już inna technologia. Dyrektor tłumaczy, że do wytapiania tłuszczy służą urządzenia zwane destruktorami, dla których źródłem ciepła para wodna wytwarzana w kotle opalanym gazem ziemnym.

Na początku działalności piec był opalany węglem i zdarzały się sytuacje, że mieszkańcy Głogowa posądzali nas o spalanie odpadów w piecu, gdy z komina leciał czarny dym – wyjaśnia, że od lat jest nowy komin i bezobsługowy automatyczny piec na gaz ziemny. – W tej chwili to jest czysta produkcja – dodaje, że na tę działalność spółka ma wydane pozwolenie zintegrowane, które określa wszystkie parametry związane z ochroną środowiska. Produkcja jest ciągła. Pora więc zapomnieć o mitach i stereotypach z zeszłego stulecia – Kiedyś wszystkie zakłady sieci Bakutil, a głównie przetwarzały padlinę, były nazywane rakarniami – wyjaśnia, że to zupełnie inne odpady niż obecnie głównie tu przetwarzane poubojowe. Dziś połowa produkcji zakładu to przetwórstwo roślinne.

Niedawno uruchomiła podczyszczalnię ścieków i planuje dalsze inwestycje. Musi podążać za ciągłymi zmianami na rynku. – Modernizujemy proces produkcyjny, czyli wymianę urządzeń, które zwiększą wydajność i pozwolą zmniejszyć koszty produkcji. Z tego powodu w zeszłym roku zwolniliśmy sześciu ludzi – tłumaczy, że cena tony produktu jest sztywno określona przez giełdę. – Nie mamy wpływu na ceny kupna i zbytu, musimy szukać ograniczenia kosztów we własnym zakresie – dodaje. Obecnie Kompasz zatrudnia 21 osób, łącznie z kierownictwem. Produkcja jest zmechanizowana, a zakład gotowy na zwiększenie przerobu. Zwłaszcza przyjmowanie i przetwarzanie odpadów kuchennych z barów i restauracji. 

Więcej o firmie: Przedsiębiorstwo posiada pozwolenie zintegrowane na odbiór odpadów o kodach:
020102, 020202, 020203, 020304, 020381, 020680, 040101, 160380, 190809, 200108, 200125.

Kupujemy: tłuszcze zwierzęce surowe i topione, skwarki i inne produkty uboczne kategorii 3zużyte tłuszcze roślinne i zwierzęce z przygotowywania produktów spożywczych:
frytury, tłuszcze pogarmażeryjne, inne

Sprzedajemy: topione tłuszcze zwierzęce kategorii 3 na cele paszowe i techniczne oczyszczone tłuszcze pogarmażeryjne na cele techniczne mączkę mięsno-kostną

Miesięczna produkcja PRSH Kompasz w Głogowie: 150-200 ton zwierzęcego (UPPZ); 80-100 ton – produkcja roślinna; 20-30 ton – odpadki

Podziel się informacją ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zobacz inne