Odlotowo

Szaszłyki z indyka po tajsku2 min na czytanie

Szaszłyki z indyka po tajsku

Tajlandia to obok Chin, Wietnamu i Bali najchętniej wybierany kierunek wycieczek Polaków na Daleki Wschód w czasach sprzed covidu. Dlatego nic dziwnego, że niektóre smaki tajskie weszły do kanonu potraw chętnie zjadanych głównie przez ludzi ze średniego i młodego pokolenia. Nie przepadam za mięsem z indyka, dlatego jak słyszę od domowników „a może coś z indyka?” kombinuję co tu zrobić żeby nie czuć braku smaku w tym mięsie. Jedną z odpowiedzi jest potrawa:

Składniki (na 4 porcje):

600 g piersi indyka

4 suszone listki limonki Kaffir (dostępne w naszych sklepach sieciowych)

łyżeczka suszonej bazylii

3 ząbki czosnku

200 ml mleczka kokosowego (przed otwarciem puszki dobrze wytrząsnąć)

2 łyżeczki curry

łyżeczka sosu ostrygowego

1 limonka

1 łyżka miodu

2 czerwone papryki

1 średnia cukinia

2 łyżki sosu sojowego jasnego

4 szalotki

50 ml oliwy

1 papryczka chili

100 ml whiskey

garstka liści świeżej kolendry

sól, pieprz

Sporo tych ingrediencji (składników), ale to nie nasz prosty schabowy. Za to efekt jest wart niewielkiego wysiłku zebrania tychże składników. Zapewniam.

Przygotowanie:

  • zamarynować indyka; pokroić w kostkę 2X2 cm, mleczko kokosowe mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, bazylią, listkami limonki, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem oraz łyżeczką sosu ostrygowego. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki na 30 min.
  • marynujemy warzywa: kroimy w kostkę podobnie jak indyka, marynujemy w sosie sojowym z czosnkiem i bazylią, odrobiną sosu ostrygowego i miodu
  • szaszłyki formujemy nakładając mięso na przemian z warzywami i pokrojonymi szalotkami
  • szaszłyki wykładamy na rozgrzaną patelnię grillową skropioną olejem. Grillujemy ok. 15 min. często obracając
  • przygotowujemy sos: marynatę po mięsie rozcieńczamy 250 ml wody, gotujemy na niewielkim ogniu, dodajemy posiekaną papryczkę Chili, oliwę i whiskey (whiskey – przyznaję się bez bicia wprowadziłem do tego sosu, bo czegoś mi tu brakowało – jeśli to pominiesz zrobisz na własną odpowiedzialność), przyprawiamy solą i pieprzem.

Sposób podania:

Podanie szaszłyków nie bardzo da się opisać jako coś spektakularnego. Pewien Gruzin mi powiedział, że dobry szaszłyk to szaszłyk, który przeszkadza w mówieniu, a ta nacja znana jest z uprawiania nieprzerwanego potoku słów bez względu na to czy w sosie było whiskey. Szaszłyki powinny być gorące a sos pyszny! I tyle.

Zobacz inne

Więcej w Odlotowo