my:GaworzyceRegion

Z marmoladą, budyniem, cukrem pudrem1 min na czytanie

Z marmoladą, budyniem, cukrem pudrem

Z marmoladą, budyniem, cukrem pudrem albo kandyzowaną pomarańczą… Rodzajów jest wiele. A jeżeli chodzi o pączki, to jednak coraz częściej sięgamy po te domowej roboty. Gospodynie z kół wiejskich mają coraz więcej roboty.

W Gaworzycach w tym roku panie miały zamówienie na 700 pączków. – Zamówienia mamy głównie z gminy, ale też w tym roku były z Głogowa – przyznaje Agnieszka Wójcicka, przewodnicząca koła – Z pączkami przygoda zaczęła się 3 lata temu. Po prostu padł taki pomysł i zaczęłyśmy smażyć. Z roku na rok przybywa zamówień.

Radoxim 5

Gospodynie są dobrze zorganizowane. – Każda wie, co ma robić. Jedna urabia ciasto, druga, smaży, trzecia pakuje. Wszystko mamy dopracowane tak, aby nasi klienci byli zadowoleni – mówi Wójcicka.

Pytamy również o przepis. – Na kilogram mąki jest 12 żółtek, 15 dag cukru, pół litra mleka, 150 g margaryny, 5 dag drożdży i pewien tajemniczy składnik, dzięki któremu nasze pączki są wyśmienite – śmieje się pani Helena z koła gospodyń.

Tajemnicą jednak nie jest, że w Tłusty Czwartek można jeść pączki bez wyrzutów sumienia, bo jak to mówią, dzisiaj słodkości nie tuczą.
RED

Zobacz inne

Więcej w my:Gaworzyce