Zupa krem z dyni
Składniki:
- ok. 250 – 300 g dyni
- porcja rosołowa kurczaka
- włoszczyzna
- świeży korzeń imbiru 5-6 cm
- świeży korzeń kurkumy 2 cm
- trzy – cztery średnie marchewki
- dwa – trzy ziemniaki
- mielony kumin
- szklankę śmietany 18% do zup
- sól, pieprz, chili
- gałka muszkatałowa
- groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Dynię, marchewkę i włoszczyznę pokrój w większą kostkę
- Ugotuj wywar z porcji rosołowej i włoszczyzny z marchewką
- Przepuść przez sitko płyn zatrzymując mięso i por z włoszczyzny
- Resztę gotuj dalej dodając dynię i ziemniaki
- Dodaj do wywaru obrane i starte na tarce korzenie imbiru i kurkumy oraz kumin
- Dodaj sporą ilość świeżo utartej gałki muszkatałowej, pieprz, sól i chili
- Gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie
- Zestaw z ognia, pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie zmiksuj blenderem dodając śmietanę
- Dopraw zupę do smaku
Sposób podania:
- Podawaj z groszkiem ptysiowym w oddzielnym naczyniu, aby każdy mógł go sobie dozować
- Podając tę zupę robię coś, z czym się zetknąłem w tak zwanym eleganckim świecie – mimo że w zupie jest śmietana, to po nalaniu jej do talerza lub miseczki robię na środku duży „kleks” z naprawdę kwaśnej śmietany + coś zielonego (mięta, bazylia, tymianek – to co jest pod ręką) i jest bajka.