Odlotowo

Zupa krem z dyni1 min na czytanie

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • ok. 250 – 300 g dyni
  • porcja rosołowa kurczaka
  • włoszczyzna
  • świeży korzeń imbiru 5-6 cm
  • świeży korzeń kurkumy 2 cm
  • trzy – cztery średnie marchewki
  • dwa – trzy ziemniaki
  • mielony kumin
  • szklankę śmietany 18% do zup
  • sól, pieprz, chili
  • gałka muszkatałowa
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  • Dynię, marchewkę i włoszczyznę pokrój w większą kostkę
  • Ugotuj wywar z porcji rosołowej i włoszczyzny z marchewką
  • Przepuść przez sitko płyn zatrzymując mięso i por z włoszczyzny
  • Resztę gotuj dalej dodając dynię i ziemniaki
  • Dodaj do wywaru obrane i starte na tarce korzenie imbiru i kurkumy oraz kumin
  • Dodaj sporą ilość świeżo utartej gałki muszkatałowej, pieprz, sól i chili
  • Gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie
  • Zestaw z ognia, pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie zmiksuj blenderem dodając śmietanę
  • Dopraw zupę do smaku

Sposób podania:

  • Podawaj z groszkiem ptysiowym w oddzielnym naczyniu, aby każdy mógł go sobie dozować
  • Podając tę zupę robię coś, z czym się zetknąłem w tak zwanym eleganckim świecie – mimo że w zupie jest śmietana, to po nalaniu jej do talerza lub miseczki robię na środku duży „kleks” z naprawdę kwaśnej śmietany + coś zielonego (mięta, bazylia, tymianek – to co jest pod ręką) i jest bajka.

Zobacz inne

Więcej w Odlotowo