Zamknij

Uczniowie głogowskiego Ekonomika upiekli pierniki z Mikołajem pod cukrową kopułą

20:01, 08.12.2023 . Aktualizacja: 20:17, 08.12.2023
Skomentuj

Ewa i Aleksander zdobyli I miejsce w konkursie „Piernik w różnych odsłonach” ZSE w Głogowie. Szkolny konkurs jest częścią Festiwalu Kuchni Kresowej organizowanego przez stowarzyszenie Głogowska Edukacja Kresowa. Wzięło w nim udział dziesięć duetów uczniów Ekonomika. Każdy miał inny pomysł na wykorzystanie piernika. 

Biszkopt piernikowy przełożony powidłami czekoladowo-śliwkowymi, a do dekoracji gwiazda całego deseru czyli kopuła z cukru. Ciężko się ją robi, trzeba było opracować technikę, ale efekt jest spektakularny

– mówią zwycięzcy konkursu Ewa Szychowska i Aleksander Chrobak (17 l.), uczniowie III klasy kierunku technik żywienia. Przyznają, że ich pomysł powstał spontanicznie. 

Znaleźliśmy po prostu przepis i lubimy się podejmować ciężkich wyzwań. Postanowiliśmy, że spróbujemy

– dodają. Po spróbowaniu takiego deseru jury z Głogowskiej Edukacji Kresowej nie miało wątpliwości, przyznając Piernikowym Kopułom pierwszą nagrodę w tym apetycznym konkursie. 

Trzeba promować szkołę i uczniów. Cieszę się, że tu jestem, wracają wspomnienia z czasów, gdy byliśmy w szkole, tylko jest trochę inaczej. Oby nie stracili czegoś takiego jak wykonanie z naturalnych składników, bo wiadomo, że jak pójdą do pracy to już jest inaczej

– mówi Wanda Akielaszek z jury. Uczniowie upiekli na konkurs i tradycyjne pierniczki z przepisu prababci, i desery całkiem nowatorskie. Marcelina i Adrianna przygotowały tiramisu piernikowe ze szczyptą domowego dżemu porzeczkowego zrobionego przez babcię.

Jest bardzo dobry, bardzo nam smakuje

– dziewczyny zapowiadają, że przygotują ten deser na święta.

(GH)

 

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%