Ewa i Aleksander zdobyli I miejsce w konkursie „Piernik w różnych odsłonach” ZSE w Głogowie. Szkolny konkurs jest częścią Festiwalu Kuchni Kresowej organizowanego przez stowarzyszenie Głogowska Edukacja Kresowa. Wzięło w nim udział dziesięć duetów uczniów Ekonomika. Każdy miał inny pomysł na wykorzystanie piernika.
Biszkopt piernikowy przełożony powidłami czekoladowo-śliwkowymi, a do dekoracji gwiazda całego deseru czyli kopuła z cukru. Ciężko się ją robi, trzeba było opracować technikę, ale efekt jest spektakularny
– mówią zwycięzcy konkursu Ewa Szychowska i Aleksander Chrobak (17 l.), uczniowie III klasy kierunku technik żywienia. Przyznają, że ich pomysł powstał spontanicznie.
Znaleźliśmy po prostu przepis i lubimy się podejmować ciężkich wyzwań. Postanowiliśmy, że spróbujemy
– dodają. Po spróbowaniu takiego deseru jury z Głogowskiej Edukacji Kresowej nie miało wątpliwości, przyznając Piernikowym Kopułom pierwszą nagrodę w tym apetycznym konkursie.
Trzeba promować szkołę i uczniów. Cieszę się, że tu jestem, wracają wspomnienia z czasów, gdy byliśmy w szkole, tylko jest trochę inaczej. Oby nie stracili czegoś takiego jak wykonanie z naturalnych składników, bo wiadomo, że jak pójdą do pracy to już jest inaczej
– mówi Wanda Akielaszek z jury. Uczniowie upiekli na konkurs i tradycyjne pierniczki z przepisu prababci, i desery całkiem nowatorskie. Marcelina i Adrianna przygotowały tiramisu piernikowe ze szczyptą domowego dżemu porzeczkowego zrobionego przez babcię.
Jest bardzo dobry, bardzo nam smakuje
– dziewczyny zapowiadają, że przygotują ten deser na święta.
(GH)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz