Kilka dni temu na Jeziorze Sławskim rybacy z Gospodarstwa Rybackiego Sława zakończyli odłów szczupaka w celu pozyskania ikry od tarlaków.
[FOTORELACJANOWA]6697[/FOTORELACJANOWA]
Do tej pory zapełniono już 24 słoje inkubacyjne. Przypomnijmy, że po złowieniu ryba jest usypiana, a następnie od samic pobierana jest ikra, natomiast od samców – plemniki.
W specjalnych pojemnikach przeprowadza się proces zapłodnienia, po czym ikra trafia do słojów inkubacyjnych.
Po kilkunastu dniach rybacy pozyskują wylęg szczupaka, który następnie przenoszony jest do specjalnych pojemników. Dorosłe ryby po wybudzeniu wracają do jezior.
Gdy wylęg osiągnie fazę żerującą, zostanie wpuszczony do jezior należących do Gospodarstwa Rybackiego Sława.
W tym roku rybacy spodziewają się pozyskania około 2,4 miliona sztuk narybku szczupaka.
Tak duża liczba jest możliwa dzięki nowoczesnej wylęgarni, którą wybudowano w gospodarstwie przed laty.
FED
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu myglogow.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz