Zdrowe jedzenie, lokalne browary i mnóstwo kwiatów – to wszystko można dziś smakować i podziwiać w podgłogowskim Dalkowie. Wszystko w ramach II Festiwalu Dzikiej Kuchni i Święta Róż.
[FOTORELACJANOWA]7422[/FOTORELACJANOWA]
Imprezy organizowane w Dalkowie od lat cieszą się dużą popularnością, jednak w tym roku – po europejskim sukcesie buka z miejscowego parku – frekwencja bije rekordy.
Dziś w Dalkowie można było spróbować potraw przygotowanych na bazie ziół i ekologicznych produktów – nawet ciastek pokrzywowych! Nie zabrakło też klasycznych propozycji, jak piwo – ale wyłącznie z lokalnych, rzemieślniczych browarów.
– Mamy tu piwo wytwarzane w Polkowicach. Ruszyliśmy ze sprzedażą w sierpniu zeszłego roku, a już jesteśmy dostępni w kilku marketach na terenie Głogowa. Mamy piwo jasne na czeskich chmielach, a także pszeniczne na bawarskich – to są nowe, wytrawne smaki – mówi Kamil Rososzko z polkowickiego browaru Furta.
Tuż obok piwnych stoisk można było znaleźć stoiska z przeróżnymi pierogami, a stoły Kół Gospodyń Wiejskich uginały się od domowych wypieków. Panie z KGW Dalków nie wypuściły nas bez skosztowania słodkości – i potwierdzamy: było słodko i bardzo smacznie.
W leniwym rytmie można było spędzić czas pod rozłożystym bukiem, gdzie odbywały się prelekcje o zdrowym stylu życia.
Niedzielny Dalków to również raj dla miłośników kwiatów. Dziesiątki gatunków róż i setki kwitnących krzewów można było podziwiać w Ogrodzie Zmysłów i na terenach do niego przyległych.
Niedzielna impreza potrwa do godziny 19:00 – kto ma blisko, może jeszcze zdążyć zanurzyć się w morzu róż na koniec weekendu.
KD
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz