Ogromna popularność diet pudełkowych spowodowała, że obecnie na rynku firm dostarczających tego typu catering panuje ogromna konkurencja. Poszczególne firmy konkurują ze sobą nie tylko jakością oferowanych posiłków czy terminowością ich dostarczania, lecz nawet sposobem pakowania. Jak wybrać dobre pojemniki cateringowe?
Nie da się ukryć, że pojemniki do diet pudełkowych pełnią wiele bardzo istotnych funkcji, lecz przede wszystkim zabezpieczają dostarczane jedzenie. Oznacza to, że muszą być bardzo wytrzymałe i odporne na różnego rodzaju niebezpieczeństwa. Muszą być niewrażliwe na działanie wilgoci, wysoką temperaturę, ale także na wstrząsy i uderzenia. Niedopuszczalna jest sytuacja, gdy do klienta dotrze uszkodzone opakowanie, a jego zawartość po prostu się rozleje. Oczywiście wysoka jakość pudełek wpływa także na higieniczność transportu i przechowywania jedzenia.
Pamiętać musimy, że pudełka tego rodzaju nie tylko powinny być praktyczne i mocne, aby dostarczane jedzenie było w pełni bezpieczne, lecz oprócz tego muszą być estetyczne — mają ogromny wpływ na wizerunek firmy. Jeśli posiłki będą dostarczane w niskiej jakości i zwyczajnie brzydkich pudełkach, klient będzie miał poczucie kupowania czegoś taniego i kiepskiego. Wiadomo, pierwsze wrażenie ma naprawdę duże znaczenie, dlatego też poprzez dbałość o pakowanie możemy znacznie podnieść odbiór naszych produktów.
Bardzo często wybieranym rodzajem pojemnika do diety pudełkowej jest wersja wykonana z polipropylenu. Jest to tworzywo sztuczne, które uważane jest powszechnie za zdecydowanie najbezpieczniejsze rozwiązanie. Czym charakteryzuje się to tworzywo?Pojemniki z PP są bezwonne, niezwykle wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, a także zupełnie niewrażliwe na wilgoć. Co więcej, są także odporne na wysoką temperaturę, więc nie ma ryzyka, że dojdzie do ich deformacji w kontakcie z gorącym jedzeniem. Co ciekawe, są to również opakowania dość tanie, więc nie będą dużym obciążeniem i nie spowodują nadmiernego obniżenia marży.
Ciekawą alternatywą dla PP jest pulpa trzcinowa, która jest szeroko reklamowana i polecana przez wielu sprzedawców. Czy jest ona jednak równie dobra, jak polipropylen?
Przede wszystkim wiedzieć musimy, że pudełka z pulpy dość często ulegają zniszczeniu w wyniku oddziaływania na nie wilgoci lub wysokiej temperatury. Co więcej, jest to również wyraźnie gorszy materiał, jeśli chodzi ochronę przed mechanicznymi uszkodzeniami. Jedyną korzyścią opakowań z pulpy jest bardzo niska cena, lecz w przypadku tak istotnego dla wizerunku firmy elementu składowego produktu, nie powinno się na nim oszczędzać.
Wybranie dobrego pojemnika do diet pudełkowych jest niezwykle ważne — wpływa na jakość i estetykę posiłku, lecz także przekłada się na wizerunek całej marki i firmy. Na szczęście na rynku bez problemu można znaleźć ciekawe propozycje, dzięki czemu każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz