Zamknij

Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

artykuł sponsorowany 12:50, 17.05.2024 Aktualizacja: 12:51, 17.05.2024
Skomentuj

Orzechy brazylijskie to nic innego jak nasiona drzewa orzesznicy wyniosłej, którą można znaleźć w lasach tropikalnych w Amazonii. Drzewo to osiąga bardzo dużą wysokość i rośnie przede wszystkim w Brazylii, Peru i Boliwii. Orzech brazylijski charakteryzuje się twardą skorupą, a wewnątrz nich skrywa kilkanaście orzeszków. Jakie mają one właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie?

Jakie wartości odżywcze mają orzeszki brazylijskie?

Orzech brazylijski jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Przede wszystkim można w nich znaleźć duże pokłady selenu oraz kwasów tłuszczowych. Tłuszcz zawarty w takich orzechach charakteryzuje się tym, że jest o wiele lepiej trawiony i przyswajany przez organizm niż tłuszcze odzwierzęce.

Orzechy brazylijskie a selen

Tego rodzaju orzechy zawierają najwięcej selenu ze wszystkich produktów tego typu. Już jeden orzech zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na selen – zarówno w przypadku kobiet, jak i mężczyzn. Selen to minerał, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa pozytywnie przede wszystkim na układ odpornościowy, ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki niemu witaminy są lepiej przyswajane przez ciało, ponadto hamuje rozwój bakterii i wirusów. Co więcej, selen dostarczany przez orzechy brazylijskie ma także zbawienny wpływ na tarczycę – dzięki niemu działa ona prawidłowo i nie powoduje żadnych problemów.

Jaki smak ma orzech brazylijski?

Smak orzeszków brazylijskich jest dość słodki. Ponadto mają one gładką i kremową konsystencję – ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Co ciekawe, jeden takich orzech zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen. Z tego powodu nie powinno się ich spożywać w dużych ilościach. Warto zaznaczyć, że wymagają bardzo dokładnego przeżucia, tylko dobrze pogryzione orzechy zostaną właściwie strawione i przyswojone przez organizm.

Zastosowanie orzechów brazylijskich w kuchni

Orzechy brazylijskie sprawdzają się znakomicie jako samodzielna przekąska, ale warto dodawać je również do różnych potraw, dzięki czemu wzbogacą ich smak i zapewnią lepsze wartości odżywcze. Orzech brazylijski sprawdzi się doskonale z porannej owsiance, a także w granoli czy musli, najlepiej w postaci zmielonej. Zmielone orzechy można dodawać także do sałatek, koktajli czy deserów. Zaleca się je spożywać każdego dnia, ze względu na wysoką zawartość selenu. Co ważne, specjaliści jednak zauważają, że nie powinno się przekraczać 4-5 sztuk na dzień.

Gdzie kupić ekologiczne orzechy brazylijskie?

Na rynku można znaleźć orzechy brazylijskie w różnej formie, ale również i orzechy ekologiczne. Gdzie można je zakupić? Najlepiej sprawdzić ofertę sklepów ze zdrową żywnością, takich jak https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-orzechy-brazylijskie. Takie produkty posiadają specjalny certyfikat ekologiczny. Orzechy ekologiczne są kremowe, mają słodki posmak i brązową otoczkę, która także zawiera cenne składniki odżywcze. Ekologiczne produkty stanowią smaczną, ale również i bardzo zdrową przekąskę, którą warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu, można je także zastosować do wypieku ciast czy dań śniadaniowych, takich jak owsianka.

 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%