Nietolerancja pokarmowa to problem, który z roku na rok dotyczy coraz większej liczby osób – nierzadko powodując dyskomfort oraz znacząco obniżając ogólną jakość życia. Inaczej niż alergia pokarmowa, nietolerancja nie stanowi reakcji układu immunologicznego; to niezdolność organizmu do trawienia pokarmów, która bardzo często wiąże się z niedoborem konkretnych enzymów trawiennych. Objawy niepożądanej reakcji organizmu na spożywany pokarm mogą być różnorodne oraz niespecyficzne, nierzadko dotycząc różnych układów jednocześnie. Mimo to w większości przypadków manifestują się od strony układu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim biegunki, wzdęcia, zaparcia, jak i bóle brzucha. Układ pokarmowy jako pierwszy ma bowiem kontakt ze składnikami pokarmowymi, zaś rolą jelit jest rozpoznanie tego, co jest bezpieczne, a co stanowi zagrożenie dla organizmu. W momencie gdy dojdzie do zaburzenia prawidłowej funkcji jelita na skutek różnych czynników środowiskowych, pokarmy mogą przedostawać się do organizmu, powodując powstawanie nietolerancji pokarmowej – źródła stanu zapalnego. Już dziś poznaj ją lepiej i dowiedz się, jakie przyczyny mogą kryć się za nietolerancją pokarmową.
Za bezpośrednią przyczynę nietolerancji jest niedobór bądź brak enzymów koniecznych do strawienia konkretnych substancji, prowadząc do wydłużonego czasu trawienia tych składników pokarmowych, w następstwie ich zalegania w przewodzie pokarmowym. W efekcie powoduje to dolegliwości oraz dyskomfort ze strony układu pokarmowego. Zdarza się jednak, że w niektórych przypadkach zmniejszone wydzielanie enzymów wiąże się ściśle z genetyką (np. zaburzeniem genu LCT), prowadzącą do nietolerancji laktozy z powodu częściowego zaniku aktywności laktazy. Oprócz tego, wystąpienie nietolerancji spowodować może także:
Nie należy przy tym zapominać o kwestii wieku – w momencie gdy przybywa lat, rośnie ryzyko pojawienia się nietolerancji pokarmowej. Wszystko za sprawą zmniejszającego się wydzielania enzymów trawiennych.
Większość nietolerancji pokarmowych jest dość trudna do zdiagnozowania – wszystko przez wyjątkowo zróżnicowane objawy oraz złożoność składów współczesnej żywności. Najlepiej udać się do specjalisty, który zaleci wykonanie badania na nietolerancje pokarmowe. Tego rodzaju diagnostykę oferuje między innymi gabinet HERBASOL, który na stronie herbasol.pl/badania-na-nietolerancje-pokarmowe/ prezentuje szeroką listę produktów, jakie sprawdzane są w całym procesie badania. Do elementów diagnostycznych zalicza się także:
W całym procesie niezbędne jest kompleksowe wsparcie specjalisty. Doświadczony dietetyk jest w stanie pomóc w zminimalizowaniu bądź całkowitym pozbyciu się objawów nietolerancji, układając indywidualny plan żywieniowy, oparty na znacznym ograniczeniu bądź całkowitym wyeliminowaniu czynnika wywołującego konkretne dolegliwości. Najważniejsze, by nie podchodzić do objawów lekceważąco; nietolerancja pokarmowa może znacznie utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego po zauważeniu u siebie niestandardowych reakcji mogących wiązać się z przyjmowanym pokarmem warto pomyśleć o przeprowadzeniu konkretnych badań diagnostycznych.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz