Rozpoczęła się restauracja barkowej ambony w Kościele św. Marcina w Kotli. Prace zostały powierzone konsorcjum Konserwacja Dzieł Sztuki Bogusław Krówka z Krakowa oraz Firmie budowlano - konserwatorskiej Katarzyny Bielawskiej, obie z Krakowa.
Zakres prac obejmuje renowację architektury ambony, która składa się z drewnianej powierzchni polichromowanej i złoconej - ramki, listwy, gzymsu, dekoracji snycerskiej, a także drewna surowego. Celem prac jest przywrócenie zabytkowi jego dawnej świetności. Przewiduje się, że prace potrwają do października.
[FOTORELACJA]5146[/FOTORELACJA]
Koszty restauracji pokrywane są ze środków pozyskanych przez gminę Kotla z Programu Inwestycji Strategicznych Polski Ład w wysokości 249 tys. zł oraz z budżetu gminy Kotla w kwocie 5 tys. zł. Łączny koszt restauracji wynosi 254 tys. 167 zł
- poinformowała p.o. wójta gminy Kotla Kamila Suchocka - Szperlik.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz