Głogowska Edukacja Kresowa zaprasza na spotkanie autorskie z Andrzejem Fiedorukiem. To w czwartek (9.12.) o godz. 20. Andrzej Fiedoruk to socjolog i historyk. Urodził się i wychował w Białymstoku. Debiutował książką Kuchnia podlaska w recepturach i rozhoworach opisana. Jeden z recenzentów określił go mianem kucharza-publicysty. W dorobku posiada kilkadziesiąt wydanych książek, w tak znanych wydawnictwach jak Muza - seria "Swojskie jadło", czy Zysk i s-ka, gdzie ukazały się tytuły poświęcone kuchni kresowej, a także kuchniom naszych wschodnich sąsiadów (Białoruś, Ukraina, Litwa). Publikuje również na łamach "Polityki" i "Gazety Wyborczej".
W cyklu gawęd Kipi kasza kipi groch na antenie Radia Białystok prezentował historię jedzenia i pokarmów na świecie. Mieszając w kulinarnym tyglu również uprawiał eseistykę: Pokarmy i obyczaje żywieniowe a zmiana społeczna. Pomiędzy przyczyną a skutkiem, Pożywienie Kurpi. Od łowców -zbieraczy, do krainy fast - foodów czy rola mediów lokalnych w rozwoju rynku produktów regionalnych. W 2006 roku ukazała się pierwsza próba prozatorska Fiedoruka Białostockie smaki. W roku 2012 w uznaniu wybitnych zasług w dziedzinie kulinarnej, tablica z jego nazwiskiem umieszczona została w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie
RED
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz