Już jutro (22.07.) o godz. 12. w parku pałacowym w Dalkowie rozpocznie się wydarzenie, którego miłośnicy wina i nie tylko nie mogą nie pominąć. Odbędzie się tam święto rzemiosła "Bliżej twórców", którego tematem przewodnim będą właśnie wina. Znajdzie się także coś dla amatorów dobrej kuchni oraz ziół, miodów i serów.
Dzisiaj też, jak dawniej, rzemieślnicy uparcie, w zaciszach swoich gospodarstw produkują niepowtarzalne produkty i tworzą historie, które warte są opowiedzenia!
- przypominają i zachęcają do odwiedzenie Dalkowa organizatorzy, a za całym tym pomysłem stoi grupa energicznych winiarzy skupiona wokół naszego regionu.
Czy wiecie, że produkcja wina w naszych rejonach to nie jest wcale rzecz niesłychana i nowa? Winnice rosły na tutejszych stokach już w osiemnastym wieku.
- podkreślają, że choć w Dalkowie życie już wcześniej tętniło za sprawą szesnastowiecznego pałacu i folwarku, a okoliczne wzniesienia przyciągały zimowych i letnich wczasowiczów. Więc na jeden lipcowy dzień na ogród i folwark pałacu w Dalkowie wróci dawny zgiełk i letnie wesołe humory, a mocna reprezentacja kucharzy zabierze gości w dwa wymiary historycznego biesiadowania - kuchnia folwarczna vs. kuchnia pałacowa. A co to znaczy?
- Kuchnia folwarczna – tu pojawią się kucharze, którzy nie boją się przekraczać granic. Zaprzyjaźniony z polskim winiarstwem Marcin Janiszewski z gliwickiej restauracji SzaMMa oraz znany entuzjasta łamania kulinarnych standardów - Walenty Kania.
- Kuchnia pałacowa – tu spotkacie grupę dobrych wrocławskich kucharzy zrzeszoną pod egidą Fundacji Mniej Więcej, za którą stoi piękna misja. Kucharze korzystać będą z dawnych przepisów i receptur, na przykład tych wziętych wprost z wydanego niedawno, osiemnastowiecznego Receptariusza Jeleniogórskiego. Prawą ręką kucharzy będą nieocenione koła Gospodyń Wiejskich z Dalkowa, Gaworzyc, Kłobuczyna i Koźlic.
Święto rzemiosła nie mogłoby się oczywiście odbyć bez pszczelarzy, zielarzy, serowarów, masarzy czy rybaków. Ich wyroby „zatańczą” w garnkach kucharzy, a ich samych spotkacie na stoiskach. Mistrzowie w swoich dziedzinach chętnie podziel ą się swoją wiedzą indywidualnie, ale nie zabraknie ich także na scenie, zk której opowiadać będą o swoim rzemiośle.
Fundacja Tłocznia wraz z Głogowskim Forum Historycznym zabiorą uczestników wydarzenia na spacer na pobliskie winne wzgórze oraz będą czuwać nad oprawą historyczną. Mariusz Kapczyński - redaktor naczelny serwisu Vinisfera.pl, dziennikarz, krytyk winiarski oraz juror polskich i zagranicznych konkursów winiarskich poprowadzi otwarte rozmowy o historii winiarstwa i codzienności winiarza, o współczesnych trendach i kierunku rozwoju polskiego wina.
Przygotowane są dla was specjalne, zamknięte degustacje, warsztaty, które będą toczyły się w pobliskiej wiacie, odciągną na chwilę dzieci oraz was w świat sensoryki i wytwórstwa
- dodają organizatorzy.
Wszystko, dzięki uprzejmości gminy Gaworzyce, umilać będzie muzyka, a kto wpisze się ubiorem w ducha dawnych czasów, może liczyć na prezent w postaci orzeźwiającego, letniego napitku.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Obowiązuje zakaz wprowadzania psów.
(EI)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz