Zamknij

Marcin Meryk z Głogowa robi rogale na swoje imieniny. Ta tradycja się u nas przyjęła

10:20, 06.11.2024
Skomentuj

Cukiernik z Głogowa Marcin Meryk jest zarobiony. Już od jakiegoś czasu codziennie od rana własnoręcznie robi rogale Marcina – z białym makiem. Tak zasmakowały głogowianom, że w święto 11 listopada stoją po nie w kolejkach.

Wiele lat temu wpadł na pomysł własnej receptury rogali, które wywodzą się z tradycji wielkopolskiej. Ale przekonali się do nich także mieszkańcy innych części Polski, więc dziś rogale marcińskie są bardzo popularne w okolicach narodowego święta 11 listopada także w naszym regionie.

Można je kupić już od jakiegoś czasu w wielu sklepach i cukierniach, lecz akurat te Marcina Meryka są nie do podrobienia.

Razem z pracownikami robimy własnoręcznie te rogale. Mam swoją tajną recepturę

- zdradza nam Meryk. Uczył się w Poznaniu, lecz dziś ma własną recepturę wyrobu tych rogali. Szczegółów nie może zdradzić, ale wiadomo, że ciasto półfrancuskie musi być na maśle. Dużo tego masła potrzeba i dużo białego maku do masy, który Meryk od lat sprowadza aż z Turcji.

To jest podstawa pysznego rogalika. Do tego miód, orzechy i skórka pomarańczowa, a na posypkę migdały. Palce lizać.

Przyjeżdżają do mnie klienci z Wielkopolski i mówią, że takich dobrych jeszcze nie jedli

– cieszy się głogowski cukiernik. Oczywiście Meryk do produkcji rogali nie używa żadnych maszyn. Codziennie przy ich wyrobie pracuje kilka osób – w tym szef, od samego rana do godz. 15, a i tak cały towar schodzi na pniu.

Bo rogale Marcina Meryka to w Głogowie rarytas. W święto narodowe 11 listopada będzie je na bieżąco robiło kilkanaście osób. Raczej rogalików nie zabraknie. Będzie je można kupić w dwóch cukierniach Meryka, które cały dzień będą czynne.

To są moje imieniny, więc robię rogale Marcina. Czyli moje

– cieszy się cukiernik.

(DN)
 
 
 
 
(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(4)

JamJam

1 3

Jedyne domowe najlepsze. Z cukierni to sama chemia

10:33, 06.11.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MrocznyMroczny

4 1

Potwierdzam. Byliśmy z żoną dwa tygodnie temu w Głogowie, wiedzieliśmy, że cukiernia pana Meryka robi takie rogale. Spróbowaliśmy, są rzeczywiście świetne. Jesteśmy z Wrześni i możemy śmiało powiedzieć, że rogale świętomarcinkowskie z Cukierni Meryk z ul. Morcinka są lepsze od niejednych oryginalnych certyfikowanych rogali wytwarzanych w Wielkopolsce. Brawo panie Meryk.

14:35, 06.11.2024
Odpowiedzi:2
Odpowiedz

LosLos

0 2

Widzę tutaj lokowanie

20:48, 06.11.2024

MrocznyMroczny

2 0

To nie jest żadne lokowanie. Jest dokładnie tak jak napisałem.

22:48, 06.11.2024

SmakoszSmakosz

1 1

Szkoda , że cena za kg z kosmosu...

18:14, 06.11.2024
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Nie rozumiem Nie rozumiem

1 0

Nie ma przymusu kupować przecież

20:46, 06.11.2024

IlonaIlona

1 1

Za rogale będą paragony? Czy jak zazwyczaj...?
A ludzie umowy dostali?

21:26, 06.11.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu myglogow.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%