Narodowa gęś z pyrką w mundurze. Taką patriotyczną i jednocześnie pyszną potrawę przygotowały gospodynie z Maniowa i wygrały nią konkurs „Jerzmanowskie delicje z gęsiny", w trakcie niedzielnego (11.11.) narodowego święta.
Wiadomo, ze w gminie Jerzmanowa gospodynie dobrze gotują. A odkąd gmina organizuje obchody święta 11 listopada w wyjątkowy sposób, nauczyły się także przygotowywać wspaniałe potrawy z gęsiny. Tradycja jest rozpowszechniana w tej gminie od 13 lat – w tym roku był organizowany XIII Bieg Gęsi. Przy okazji obchodów narodowego święta jest także organizowany konkurs na potrawę z gęsiny, w którym biorą udział koła gospodyń wiejskich i sołectwa. Wśród jurorów zasiada znany w naszym regionie szef kuchni i restaurator Tadeusz Dąbrowski, właściciel restauracji Mamma Mija w Głogowie.
W tym roku gospodynie przygotowały pyszności
- zachwala Tadeusz Dąbrowski, który wszystkich tych pyszności popróbował. Wraz z nim jury tworzyły Agnieszka Dąbrowska z Mamma Miji i Katarzyna Gajdosz, szefowa kuchni w przedszkolu gminnym w Jerzmanowej.
Tym razem w konkursie wzięły udział cztery zespoły. Do wyboru były takie potrawy jak: gąska w kapuście, konfitowane udo z gęsi, narodowa gęś z pyrką w mundurze oraz gołąbki z gęsiny.
Mistrzyniami kulinarnymi ogłoszono panie z sołectwa Maniów, które przygotowały narodową gęś. Nagrodę wręczyła im wójt gminy Anna Obolewicz. Otrzymały certyfikat gminny oraz nagrodę wysokości 1 100 zł.
(DN)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz