Z pewnością mało jest na świecie osób, które nie lubią od czasu do czasu sięgnąć po czekoladę. Nieważne, czy jest to czekolada mleczna, gorzka, czy też biała, każda osoba uwielbia ten moment, kiedy rozpuszcza się ona na podniebieniu. Z tym smakołykiem można zetknąć się niemal wszędzie. Jest ona dostępna w formie tabliczek w marketach, dodaje się ją do ciast oraz innych wypieków, a w zimowe dni można rozkoszować się smakiem gorącej czekolady. Jednak przed sięgnięciem po kolejną kostkę tej słodkości warto zastanowić się, jak powstaje czekolada.
Każda czekolada, niezależnie od jej rodzaju, powstaje z ziaren owoca drzewa kakaowego Theobroma cacao. Roślina ta osiąga aż 6 metrów wysokości, a jej owoce swoim kształtem przypominają piłkę do amerykańskiego futbolu. W każdym owocu kakaowca można znaleźć od 20 do 60 nasion, które znajdują się w słodko-kwaśnym miąższu. Najpopularniejszymi odmianami kakaowca są Trinitario, Forasteros oraz Criollos, jednak ta druga wykazuje się mniejszą odpornością na choroby.
Na to, jak smakuje czekolada, ma wpływ przede wszystkim odmiana ziaren kakowca. Jednak na finalny smak wpływają również inne czynniki, takie jak pochodzenie, a także środowisko, w jakim rosło drzewo. Powszechnie uważa się, że najlepsze jakościowo ziarna pochodzą z Afryki, a konkretnie z Ghany. Jednak na to, jak będzie smakowała tabliczka czekolady, którą dostaniemy w sklepie, największy wpływ ma postępowanie z ziarnami. Warto więc przyjrzeć się temu, jak powstaje czekolada.
Proces produkcji czekolady mlecznej jest niezwykle skomplikowany oraz czasochłonny, składa się on bowiem z kilku etapów. Są to: fermentacja, suszenie, prażenie, kruszenie i mielenie, konszowanie, chłodzenie oraz na końcu formowanie. Procesowi fermentacji poddaje się nie tyle same ziarna, co otaczający ją miąższ. Podczas tego procesu, który jest przeprowadzany jeszcze na plantacji, dochodzi do usunięcia nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. Ponadto same ziarna zyskują różnego rodzaju aromaty i stają się łagodniejsze w smaku.
Podczas suszenia dochodzi do odparowania wody z ziaren. Dzięki temu są one bardziej odporne na ataki mikroorganizmów i w takiej formie mogą zostać spakowane i wysłane w świat. Prażenie sprawia, że poprawia się smak ziaren kakaowca, które nadal mogą mieć kwaśny posmak po procesie fermentacji. Samo prażenie przebiega w temperaturze od 120 do 160 stopni. Ziarna mogą być prażone w całości lub pokruszone, co będzie miało wpływ na ich ostateczny smak.
Następnym krokiem jest skruszenie oraz całkowite mielenie ziaren kakaowca. Proces ten pozwala na uzyskanie tzw. likieru, który składa się głównie z masła kakaowego. Tak przygotowana masa trafia do konszowania. Podczas tego procesu masa kakaowa jest nieustannie mieszana i ogrzewana. Sprawia to, że wciąż zbite grudki są pokrywane tłuszczem kakaowym, przez co później czekolada rozpływa się w ustach. Podczas konszowania do masy dodaje się różne składniki, takie jak mleko (czekolada mleczna), wanilia czy lecytyna, które wpływają na to, jaki będzie to rodzaj czekolady. Masa jest następnie schładzana oraz formowana.
Nieco inaczej wygląda produkcja białej czekolady. Tym, co odróżnia ją od czekolad mlecznych i deserowych, jest brak miazgi kakaowej. Z tego też powodu wielbiciele brązowych tabliczek nie uważają jej za prawdziwą czekoladę. Nie da się jednak ukryć, że produkt ten jest prawdziwym smakołykiem i popularnym dodatkiem do wielu deserów.
Głównym składnikiem, z którego składa się biała czekolada jest masło kakaowe. Im jest go więcej, tym lepiej. Do rozpuszczonego masła dodaje się mleko, cukier oraz naturalną wanilię. Na etapie tworzenia tabliczek czekolady i pralin można dodawać dowolne składniki, jak przyprawy, orzechy czy bakalie. Niektórzy producenci do białych czekolad dodają również cynamon oraz imbir, dzięki czemu tabliczka zyskuje bardziej wyrazisty smak.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu myglogow.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz