Suszone owoce już od dawna nie są nowością. Są sprzedawane w sklepach i aktywnie wykorzystywane w kuchni. Niektórzy robią z nich zupę, inni dodają je do wypieków, a są też tacy, którzy po prostu lubią jeść suszone owoce. Można je zrobić nawet w domu, nie jest to trudne. Ale w zwykłych sklepach lub w domu możemy kupić lub zrobić suszone owoce tylko ze zwykłych owoców: jabłek, śliwek, gruszek, moreli. Jednak ich zakres nie ogranicza się do tych. Na przykład suszone mango jest bardzo popularne. Przyciąga nie tylko swoją egzotyką, ale także niezwykłym tropikalnym smakiem, a także zawiera wiele witamin i minerałów. A to nie jedyna ciekawostka dotycząca tego produktu.
Proces wytwarzania tego przysmaku jest dość prosty. W krajach tropikalnych, w których rośnie mango, gdy zbiory dojrzeją i jest dużo owoców, są one po prostu suszone. W rzeczywistości robią to w ten sam sposób, w jaki robimy to z jabłkami w domu. Technologia może się jednak różnić.
Suszone owoce są dwojakiego rodzaju: naturalne i w syropie. Te pierwsze są zdrowsze, ponieważ nie zawierają dodatku cukru, który może być szkodliwy dla zdrowia. Są one jednak słodsze i mają bardziej miękką konsystencję. Są one gotowane w syropie cukrowym podczas procesu suszenia.
Suszone owoce bez dodatków nie mają wyraźnego słodkiego smaku i mają nieco grubszą konsystencję. Są jednak zdrowsze, ponieważ zawierają mniej kalorii i pozwalają cieszyć się naturalnym smakiem owoców. Wysokiej jakości suszone owoce można kupić na stronie CrazyBox, gdzie są one dostępne w szerokim asortymencie. Znajduje się tam również duży wybór świeżych owoców tropikalnych, z których można stworzyć zestaw według własnych preferencji lub wybrać gotowy.
Suszone mango również występuje w dwóch rodzajach. Suszone owoce bez cukru są również zdrowsze. Co więcej, mango nie wymaga dodatkowej obróbki, ponieważ samo w sobie jest słodkie. Nawiasem mówiąc, owoc ten jest uwielbiany nie tylko ze względu na swój smak. Mango zawiera dużą ilość składników odżywczych, także w postaci suszonej. I nie jest to jedyny fakt na jego temat. Powiemy więcej.
Suszone mango zawiera wiele różnych mikro- i makroelementów oraz witamin. Owoc jest źródłem minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo, potas, a także zawiera witaminy z grupy B, C, A, E. Składniki odżywcze są zachowane nawet po wysuszeniu. Ale oczywiście jest ich więcej w suszonych owocach, które nie zostały dodatkowo przetworzone syropem cukrowym.
Suszone mango zawiera również dużą ilość błonnika i suchej masy. Dzięki temu owoc ten jest bardzo pożywny i sycący. Ta właściwość sprawia, że suszone mango to dobra przekąska, którą można spożywać jako alternatywę dla chipsów czy innych fast foodów w drodze, podczas podróży, spaceru czy wyjścia do kina. Nawiasem mówiąc, błonnik ma pozytywny wpływ na trawienie i ogólnie poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Przede wszystkim można spożywać je jako samodzielne danie. Suszone owoce to ogólnie zdrowa przekąska, która jest odpowiednia zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Mogą zastąpić chipsy i słodycze, które zawierają dużo cukru i związków chemicznych.
Jednak suszone mango jest również wykorzystywane jako składnik potraw. W ten sposób jest ono wykorzystywane do przygotowywania deserów i różnych przekąsek. Oto kilka sposobów jego wykorzystania:
Nie należy jednak zapominać o jakości suszonych owoców. Należy je kupować wyłącznie od zaufanych i rzetelnych sprzedawców, którzy mogą zapewnić świeżość produktu i jego zgodność z wysokimi wymogami sanitarnymi. Sklep internetowy CrazyBox stworzył takie warunki dla swoich klientów.