W miniony piątek (11.04) w świetlicy wiejskiej w Kurowicach 42A odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy mieli okazję przenieść się w smakowity świat japońskiej kuchni. Spotkanie poprowadziła Emilia Towpik – szefowa kuchni i właścicielka „Bistro na talerzu”, mieszczącego się w Lubiatowie.
Warsztaty spotkały się z dużym zainteresowaniem uczestników w różnym wieku. Każdy miał przygotowane własne stanowisko pracy z wszystkimi potrzebnymi produktami i narzędziami. Podczas pracy omawiano składniki, technikę gotowania ryżu, krojenia i zwijania rolek.
Menu było bardzo różnorodne – uczestnicy tworzyli rolki m.in. z krewetką w tempurze, surimi, łososiem, warzywami, wasabi oraz kremowym serkiem philadelphia. Każdy samodzielnie przygotował różne rodzaje sushi, w tym: Uramaki, Futomaki, Hosomaki i Nigiri.
W trakcie zajęć panowała świetna atmosfera – nie zabrakło śmiechu, kulinarnych odkryć i wzajemnej pomocy. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych rolek – co było pysznym zwieńczeniem kulinarnej przygody. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie i pozytywną energię! Do zobaczenia na kolejnych kulinarnych wydarzeniach w naszej gminie!
źródło:[ gmina Jerzmanowa]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz