Od "Ziarenka do bochenka" to myśl przewodnia zajęć, które zostały zorganizowane w Przedszkolu Publicznym nr 17 z okazji Światowego Dnia Chleba. Dzieci uczestniczyły w warsztatach i poznawały różne sposoby uprawy zbóż, pozyskiwania ziarna i mielenia go na mąkę.
Bardzo pomocna okazała się historyjka obrazkowa i film edukacyjny. Jednak najwięcej radości sprawiła dzieciom zabawa w przygotowanie ciasta na chleb. Po części warsztatowej dzieci próbowały smaków różnych rodzajów chleba - upieczonych z różnych mąk.
Były te upieczone w naszej przedszkolnej kuchni, jak również przyniesione z domów przez dzieci, które były okazją do prezentacji swoich domowych smaków - relacjonuje Urszula Rybakowska - Olszak, dyrektor przedszkola.
W degustacji brali również udział rodzice. -Jestem pewna, że wszystkim smakowało. Życzę nam wszystkim, aby tego smacznego chleba nigdy nie zabrakło -podsumowuje dyrektor przedszkola.
Źrdóło: DGL News
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz