Pizza od mistrza już w Głogowie! Warto odwiedzić Tutti Santi

Pizza od mistrza już w Głogowie! Warto odwiedzić Tutti Santi 25

Tutti Santi to pizzeria, która ruszyła w piątek (7.06.) przy ul. Franciszkańskiej 22 przy nowym bulwarze na starówce. Warto odwiedzić to miejsce, bo jest warte grzechu. Nieprzypadkowo używamy takiego zwrotu. Tutti Santi oznacza po włosku „wszyscy święci”, a ich pizza jest tak dobra, że trudno się nie skusić.

Współzałożycielem Tutti Santi jest Valerio Valle, jeden z czołowych włoskich pizzaiolo, Mistrz Europy i Włoch w pizzy klasycznej. Sięgał po najwyższej wagi trofea na międzynarodowych konkursach pizzy we Włoszech. Ma tytuł Narodowego Mistrza Włoch w pizzy klasycznej, zdobył 1 miejsce w Mistrzostwach Europejskich –  Pizza bez Granic w Rimini, jest mistrzem Włoch w kategorii najlepsza pizza – technika i wypiek. Prowadzi własne restauracje, szkołę pizzy w Pescarze oraz pełni rolę jurora na zawodach. – Pizza to najlepsze danie na świecie, łączy ludzi, którzy ze sobą spędzają czas i rozmawiają. Sprawia, że chcemy się dzielić. A Polacy, jak się przekonałem, kochają pizzę – mówi mistrz Valerio Valle, który pizzaiolo został mając… 16 lat.

Prawdziwa włoska pizza od mistrza Valerio już w Głogowie

Na gości czeka nowo powstała pizzeria Tutti Santi. Jej współzałożycielem jest Valerio Valle – wielokrotny Mistrz Europy i Włoch w pizzy klasycznej. Tutti Santi – "Wszyscy święci" mieści się przy ul. Franciszkańskiej 22 przy nowym bulwarze nad Odrą. Pizza w genialnych zestawieniach, nawet na słodko, jest dokładnie taka sama jak pizza, której można spróbować w najwyższej jakości włoskich pizzeriach. Próbowaliśmy podczas specjalnej prezentacji.Polecamy, wpadajcie, bo jest warta grzechu!

Opublikowany przez MyGlogow.pl Piątek, 7 czerwca 2019

– To nasza kolejna restauracja w sieci w Polsce. Głogów dołączył do Warszawy czy Gdańska. Zapraszamy całe rodziny, by w pięknym miejscu, w ciekawym wystroju mogli odpocząć i zjeść włoską pizzę zrobioną z autentycznych regionalnych składników. Delektować się smakami prawdziwych Włoch – dodaje Sergiusz Urbański, współwłaściciel sieci Tutti Santi.

Można tu spróbować naprawdę oryginalnej włoskiej pizzy, i to najwyższej jakości. Powstaje z oryginalnych włoskich produktów, podstawą jest mąka 5 stagioni do ciasta, sos pomidorowy wyłącznie z pomidorów pelati, jedyna w swoim rodzaju mozzarella di Bufala D.O.P –  produkt regionalny produkowany w regionie Kampanii z mleka czarnych bawolic, szynka Prosciutto Cotto i wiele innych włoskich produktów, które zresztą można też nabyć na miejscu. To one sprawiają,  że pizza ta otrzymuje wyrafinowany, nieporównywalny z innymi pizzami smak.

Smaki… próbowaliśmy je podczas specjalnego pokazu całej gamy z menu restauracji. Każda pizza przepyszna, zestawiana przez mistrza według własnych receptur. A kompozycje mistrza zaskakują. O wyjątkowości przesądzają detale, a smakiem można się delektować wyłapując idee Valerio. Jedliście pizzę delikatną i ostrą zarazem? Z grzybami? Delikatną biancę, która aż wpada w słodycz?

Kluczowe dla Tutti Santi jest ciasto. Jedną z ciekawostek jest sam jego wyrób, bo ciasto zanim trafi do pieca, dojrzewa odpowiednią ilość czasu. Do tego w precyzyjnie określonych temperaturach, by odpowiednio zaszły procesy przemiany cukrów. Specjalnie dobierane składniki sprawiają, że pizza jest nie tylko pyszna, ale jednocześnie lekkostrawna.

Cieszy, że Głogów dołącza do wąskiego grona polskich miast z prawdziwą włoską pizzą. Wnętrze lokalu, nawiązujące do gotyku, zaprojektowali krakowscy architekci. Widać dbałość o szczegóły, która sprawia, że wizyta na pewno będzie zapamiętana nie tylko pod względem smaku. I to jest warte grzechu.

Podziel się informacją ...
  • 261
  •  
  •  
  •  
  •  
  •