Święcenie pokarmów to najważniejsza i bardzo stara wielkanocna tradycja. Jest symbolem Zmartwychwstania i Życia oraz zbawienia przez ofiarę Jezusa na krzyżu. Symboliczne znaczenie mają też pokarmy, które wkładamy do wielkanocnego koszyczka, czyli baranek, chleb, jajka, sól, pieprz, wędlina i chrzan.
W kościele Bożego Ciała święcenie pokarmów będzie się odbywać co pół godziny, od godz. 9 do 16. Dla parafian w „Cukrowni” o godz. 15:30, a w Widziszowie o godz.15:45. Proboszcz Stanisław Brasse przypomina, że w tym dniu, w kaplicy św. Mikołaja będzie stał stół nakryty białym obrusem, na którym w godzinach święcenia pokarmów w kościele, będzie można złożyć dary dla potrzebujących, czyli żywność o dłuższym terminie przydatności.
W kościele NMP Królowej Polski na os. Kopernik błogosławieństwo pokarmów na stół wielkanocny będzie się odbywać od godz. 10 do 16. Błogosławieństwo o godz. 15 będzie połączone z Koronką do Bożego Miłosierdzia.
W parafii św. Klemensa błogosławieństwo pokarmów będzie trwać od godz. 9 do 14, co pół godziny. W kościele Miłosierdzia Bożego na os. Piastów Śląskich na poświęcenie pokarmów na stół wielkanocny można przyjść o pełnej godzinie – od godz. 9 do 14. W parafii Św. Maksymiliana Kolbe święcenie będzie trwać co godzinę od godz. 9 do 15. W parafii Św. Alberta Chmielowskiego przy ul. Staromiejskiej co pół godziny, od 9.00 do 13.00. Parafia św. Wawrzyńca w Brzostowie zaprasza od godz. 9 do 13, co godzinę.
Na poświęcenie pokarmów w Wielką Sobotę w kolegiacie parafia kolegiacka w Głogowie zaprasza o godz. 12 i 14. Wcześniej będzie święcenie dla parafian w części wiejskiej – o 9.30 w Krzekotówku, o godz. 10 w Sobczycach, o godz. 10.30 w Zabielu, o godz. 11 w Cebrze i o 11.30 w Grodźcu Małym.
W parafii w Najświętszego Serca Pana Jezusa w Krzepowie poświęcenie pokarmów rozpocznie się o godz. 10 dla mieszkańców Nosocic – w Szkole Podstawowej nr 13, następnie o godz. 10.30 w Szczyglicach, o godz. 11 w Bytniku, o godz. 11.30 w Borku, o godz. 12 w Zaborni i o 12.30 w kościele parafialnym w Krzepowie.
(GH, fot. archiwum redakcji)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz