Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Daj bliskim chwilę,
którą zapamiętają
Kup prezent
Zamknij

[FOTO] Świąteczna gorączka w piecach głogowskiego ekonomika. Upiekli 50 blach ciast

Dorota Nyk Dorota Nyk 17:20, 05.12.2025 Aktualizacja: 14:47, 05.12.2025
Skomentuj

Głogowianie tłumnie odwiedzili świąteczny kiermasz ciast w warsztatach Zespołu Szkół Ekonomicznych, gdzie uczniowie przygotowali dziesiątki blach świątecznych wypieków. Młodzież upiekła jednak nie tylko ciasta na kiermasz, lecz także słodkości na inne miejskie wydarzenia, pracując nad nimi od kilku dni niemal bez przerwy.

[FOTORELACJANOWA]8585[/FOTORELACJANOWA]

Głogowianie po raz kolejny tłumnie stawili się na świąteczny kiermasz ciast w warsztatach Zespołu Szkół Ekonomicznych - właśnie dzisiaj (5.12.) w południe. Zainteresowanie było tak duże, że pierwsze osoby ustawiły się w kolejce jeszcze przed rozpoczęciem sprzedaży.

Kiermasz organizowany jest tradycyjnie tuż przed mikołajkami, a uczniowie ekonomika pieką na tę okazję najróżniejsze ciasta, które głogowianie mogą kupić za symboliczne kwoty. W tym roku przygotowali ponad 30 blach wypieków specjalnie na dzisiejsze wydarzenie: serników, makowców, makoserników, pierników i wielu innych słodkości.

To jednak nie wszystko. Przez ostatnie dni uczniowie wypiekli łącznie nawet około 50 blach ciast, bo oprócz kiermaszu szykowali słodkości na inne imprezy. Na sobotnie „Mikołaje na rowerach” przygotowali dodatkowe wypieki, a na miejskie Dni Świętego Mikołaja upiekli m.in. markizy i pierniki z monetą.

Jak podkreśla Justyna Chmielewska, kierownik szkolnych warsztatów, tradycja wypiekania ciast ma już 40 lat. Uczniowie od wtorku dzielili produkty, planowali prace i przygotowywali półprodukty, takie jak masy makowe. Od środy piekli codziennie od rana do godziny 16, spędzając w kuchni nawet 10 godzin dziennie. W projekt zaangażowały się klasy 2e, 3ep i 3ap ze szkoły branżowej i technikum.

Na kiermaszu dominowały oczywiście wypieki świąteczne: serniki, makowce, miodowce, orzechowce czy snickersy – wszystko w kilku wersjach, aby trafić w każde podniebienie. Przepisy wykorzystane podczas przygotowań pochodzą z książki nauczycielek Małgorzaty Długosz i Justyny Chmielewskiej „Słodko przez świat”.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%