Przed nami 5. edycja Głogowskiego Festiwalu Smaków Świata oraz 4. edycja "Berthold Bier- poznaj smak przedwojennego Głogowa". Raz w roku, właśnie na okoliczność tej imprezy, ważone jest piwo Berthold Bier, które przed wojną powstawało w naszym mieście.
Produkowane było przy ulicy Browarnej przez browar rodziny Bertholdów. Obecnie w tym miejscu znajduje się centrum ogrodnicze. A jedyne co zostało z browaru to jedna z piwnic- ogólnodostępna, gdyż jest tam ekspozycja handlowa.
W tym roku, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowane zostały okolicznościowe butelki z historycznymi etykietami. Wydarzeniu piwnemu towarzyszą mobilne restauracje, czyli popularne Food Trucki.
Tak więc oprócz degustacji piwa będzie można skosztować smaczne i często również bardzo orientalne potrawy. Festiwal Smaków Świata to najprężniej działająca organizacja na Dolnym Śląsku zajmująca się tego typu wydarzeniami. Jej działalność w zakresie promocji również dolnośląskich mobilnych restauracji jak chociażby znany i uwielbiany wrocławski Pasibus, znalazła uznanie Marszałka Województwa Dolnośląskiego, który objął swoim patronatem wszystkie jej wydarzenia w naszym województwie.
Mieszkańcy Głogowa będą mieli z czego wybierać. Przekrój przez smaki głównych kontynentów. Idąc od wschodu, będzie można skosztować parowane w bambusowych koszach pierożki tybetańskie Dim Sum. Miłośnicy ostrych potraw będą mogli zmierzyć się z Pad Thaiem na ostro lub w wersji łagodnej i wege. Słodkości to wyśmienite, robione na miejscu lody tajskie. Kuchnia europejska będzie również w najciekawszych jej wydaniach. Smaki greckie w postaci souvlaków i owoców morza zawinięte w pitę, gruzińskie pierogi chinkali, czy słodkie i lubiane hiszpańskie churrosy. Będzie także sezonowana wołowina we włoskich ciabbatach.
Oczywiście nie zabraknie również przedstawicieli kulinariów zza Atlantyku. W Głogowie pojawią się kultowe burgery od Pasibusa, legendarne nowojorskie pastrami czyli pokrojona w plastry podwędzana i wolnogotowana wołowina. Dla dzieci będą również kurczaki w stylu Kentucky. Miłośnicy na ostro będą mogli zmierzyć się z kuchnią z pogranicza Teksasu i Meksyku w postaci El Camino z Warszawy. Ten Food Truck prowadzi znany varsavianista oraz dziennikarz lubujący się jak widać również w kuchni. Oczywiście nie może zabraknąć również Food Trucka od Tarczyński S.A. najbardziej dynamicznie rozwijającej się firmy w branży spożywczej na Dolnym Śląsku. Oczywiście nie zabraknie również strefy chillout z w postaci leżaków dobrego DJ i atrakcji dla dzieci w postaci dmuchańców.
RED
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu myglogow.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz