Zamknij

Koniec sezonu. Kiszenie ogórków po głogowsku, z tajnym dodatkiem. Trzeba spróbować

. 08:45, 26.08.2025
1

Sezon ogórkowy się zdecydowanie kończy. Warto zrobić ogórki małosolne. Jak je zakisić - sprawdzony przepis gospodyni spod Głogowa. Nie będziecie mogli się doczekać. 

Świeże ogórki z gruntu jeszcze można kupić i zakisić. To ostatni dzwonek. Jeśli nie na zimę, to na już - ogórki małosolne to smak lata. Domowe są najlepsze. Ewa Brzechwa z Koła Gospodyń Wiejskich w Wilkowie podpowiada, jak to zrobić. Spróbujcie, to nic trudnego!

Tradycyjne składniki to oczywiście chrzan - korzeń i liście, czosnek, koper, liście winogron i czarnej porzeczki. Wymoczone w zimnej wodzie ogórki wkładamy do wyparzonych słoików. Ważna jest zalewa. Pani Ewa dodaje niespotykany składnik. 

Na litr gorącej wody daję dwie łyżki soli i jedną łyżkę octu. Moja mamusia tak robiła i ja tak robię 

- gospodyni zapewnia, że dzięki temu ogórki będą twarde przez całą zimę, a ocet nie zmienia smaku, jest niewyczuwalny. 

Ale mamy pełnię lata i można robić ogórki małosolne. Nie trzeba czekać tydzień. Smakiem można się cieszyć już po kilkunastu godzinach. 

Jak są zalane gorącą wodą, to nawet jak rano zrobię, to wieczorem już lubię je zjeść, bo są takie dobre. Ale tak po trzech dniach, jak na świeżo, to już są dobre 

- zapewnia pani Ewa. 

Pamiętacie ten smak? Warto spróbować albo sobie przypomnieć. 

(GH)

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (1)

BabuniaBabunia

0 0

Nie robimy ogórków w miesiącu co ma r u nas tylko lipiec recepta od 60lat

10:15, 26.08.2025
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%