Święcenie pokarmu w Wielką Sobotę to zwyczaj znany w naszym kraju od stuleci? A czy wiedzieliście, że jednak w na terenach zachodniej Polski, które znalazły się w granicach naszego państwa po II wojnie światowej, święcenie potraw było prawie nieznane? W dawnych czasach święconkę przygotowywały głównie rodziny szlacheckie, dopiero z czasem zwyczaj ten stał się powszechną tradycją.
I takim wstępem opatrujemy migawki ze święcenia pokarmów w Sławie.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu myglogow.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz