Na szybko: Bruschetta
Składniki:
- jasne pieczywo (bagietka, bułka paryska, kajzerka pokrojona w poprzek)
- dobra oliwa z oliwek
- parę ząbków czosnku
- 2-3 pomidory (z niedużymi gniazdami nasiennymi)
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- szalotka lub dymka
- ser ok. 50 g (mozzarella, gorgonzola lub kozi)
Przygotowanie:
Pieczywo pokroić w grube kromki (ok. 1,5 cm), przygotować z niego grzanki, trzymając przez chwilę na rozgrzanej, lekko skropionej oliwą patelni - tak aby z obu stron uzyskać chrupiącą powierzchnię. Ilość kromek na jedną osobę - od jednej do czterech (w zależności od możliwości domowników).
Obrać ząbki czosnku - jeden ząbek na dwie kromki. Wycinamy z pomidorów zielone części szypułek u nasady i usuwamy część gniazda. Nacinamy skórkę od góry na krzyż. Tak przygotowane pomidory zanurzamy we wrzątku na ok. 15 sek.. Następnie przenosimy łyżką cedzakową do naczynia z zimną wodą. Gdy trochę przestygną - nie będzie problemu z pozbawieniem ich skórki. Kroimy je następnie w drobną kostkę, usuwając przy okazji gniazda nasienne.
Do pokrojonych w drobną kostkę pomidorów dodajemy posiekaną świeżą bazylię (czasami dodaję też utarte oregano), przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Kroimy w cienkie półtalarki szalotkę lub dymkę Rozdrabniamy ser na mniejsze cząstki - tak, aby każdy mógł wybrać sobie kawałek nie za duży i nie za mały.
Sposób podania:
Bruschetta jest daniem włoskim typowo rodzinnym. W naszej tradycji śniadanie czy kolację przygotowuje się każdemu na oddzielnym talerzu. Tymczasem dla Włochów taki posiłek to okazja do poobcowania. Pieczywo jest w jednym większym pojemniku. Pomidory w jednej, wspólnej misce. Czosnek, cebulka i ser też dla wszystkich. Zajadanie zaczyna się od pocierania ząbkiem czosnku o grzankę, która działa jak tarka. Gdyby ktoś się uparł - starłby cały ząbek na jednej grzance. Odradzam - nie jest to smaczne. Za to idealna ilość to pół ząbka na grzankę. Oczywiście - wcieramy czosnek tylko z jednej strony. Następnie skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek, nakładamy sobie łyżką pomidory i dokładamy dodatki (cebulka, ser).
Co do sposobu wymowy nazwy tej potrawy - istnieje tradycja Włochów amerykańskich, którzy nieco upraszczają język swoich przodków i mówią "bruszetta". Włosi w Italii mówią "brusketta". W obu przypadkach akcent jest kładziony na literę "e". W związku z tym my możemy mówić tak lub tak.
Rodzice przerażeni. Co się dzieje w parku w Głogowie?
Od kiedy nie wolno siedzieć i się patrzyć?
emeryt
22:22, 2025-09-13
Dudkowiak: Dzisiaj najważniejsza jest integracja
Były starosta jest po prostu skuteczny, odwrotnie niż obecny starosta powiatu czy poseł. H. Niektórzy nie mogą tego przełknąć.
Michał.
22:14, 2025-09-13
Dudkowiak: Dzisiaj najważniejsza jest integracja
Jeszcze TVP do transmisji i Owsika do tańca i będzie ok...
głogowianin
20:46, 2025-09-13
Głogowska spółdzielnia obchodzi 80-lecie
Prawdziwe nasze polskie fajne dziewczyny. gratulacje. Jesteście super, codziennie robię zakupy w społem. Czuć ciepło i miłą dobroć wspaniałego personelu. Buziaki
super
20:39, 2025-09-13
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz