Zamknij

Guacamole

09:11, 10.12.2021 Jakub Grzywaczyk Aktualizacja: 13:14, 20.07.2022
Skomentuj

Guacamole

Składniki:

  • jedno średnio dojrzałe avocado
  • sok z jednej cytryny
  • trzy - cztery ząbki czosnku
  • opcjonalnie - parzona czerwona fasola

Przygotowanie:

  • podziel nożem avocado na pół wzdłuż (obróć te połówki w przeciwną stronę - jedna z nich zostanie z pestką, druga - bez)
  • pestki nie wyrzucaj
  • wydrąż obie połówki avocado do miseczki
  • wyciśnij przez praskę ząbki czosnku i dodaj do miseczki
  • cytrynę dokładnie umyj i najpierw pouciskaj rolując, następnie po przekrojeniu na pół wyciśnij z niej sok przez palce drugiej ręki (zatrzymają większość pestek) bezpośrednio do miseczki z avocado. Należy to zrobić szybko, aby avocado nie zdążyło ciemnieć.
  • Po dokładnym blendowaniu danie jest praktycznie gotowe.
  • Wersja z czerwoną fasolą pojawiła się w moim jadłospisie kiedy to żona mojego przyjaciela, Kubanka o imieniu Yarielis nie powiedziała mi, że to guacamole, które jem jest mało pożywne - ona dodaje do jednego avocado 180 g puszkę czerwonej fasoli.
  • Spróbowałem - polecam.

Sposób podania:
Guacamole je się z pieczywem i masłem. Niektórzy rezygnują z masła twierdząc, że samo avocado jest tłuste. Mnie to nie przeszkadza. Pieczywo można tu dobierać według uznania. Córeczka Yarielis i Adama od rana potrafi paradować po ich sporym tarasie umorusana od ucha do ucha z kanapką z guacamole. Jednego są pewni - dostaje w tej kanapce dobre tłuszcze, białko i błonnik.

(Jakub Grzywaczyk)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%