Zdrowo

Pstrąg z surówką – czyli mężczyzna potrafi3 min na czytanie

Zdrowo: Pstrąg z surówką – czyli mężczyzna potrafi

Pstrąg z surówką – czyli mężczyzna potrafi

Często słyszę od mężczyzn, że może by i coś spróbowali ugotować rodzinie, ale zwyczajnie nie mają o tym pojęcia. Tymczasem, aby zostać „bohaterem domowym” można przygotować potrawę bardzo prostą w wykonaniu a wyglądającą jak milion dolarów. Moja propozycja to: Pstrąg pieczony z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami w mundurkach. Brzmi nieźle, prawda? Smakuje jeszcze lepiej – dlatego, do dzieła.

Składniki:
-Tyle średnich wypatroszonych pstrągów ilu jest członków rodziny (lub zaproszonych gości)
-Pęczki świeżego koperku (1 pęczek na 3 pstrągi)
-Większa cebula (wystarczy na 6-7 pstrągów)
-Tyle ząbków czosnku co szt. pstrągów +2
-Masło
-Kiszona kapusta (125 g/os.)
-2 marchewki
-1 jabłko
-Cytryny (1 szt. na 4 pstrągi +1)
-Cukier
-Olej rzepakowy
-Kminek mielony
-Pieprz i sól
-Pieprz ziołowy
-Średniej wielkości ziemniaki

Przygotowanie:

  • Przygotuj: cebulę pokrojoną w półplasterki niezbyt cienkie, obierz ząbki czosnku i przekrój je wzdłuż, cytrynę dokładnie wyszoruj w gorącej wodzie i pokrój w półplasterki, pęczki koperku umyj i każdy z nich podziel na trzy części
  • Pstrągi dokładnie umyj i kolejno wykładaj na płaty folii metalowej w celu ich sprawienia
  • Przygotowanie pstrąga do pieczenia: wyłożoną na folii rybę „nadziewamy” najpierw wiązką koperku, następnie dwoma kawałkami masła wielkości łyżeczki do herbaty, cebulą i cytryną po 2 półplasterki, ząbkiem czosnku (2 połówki), szczypta soli i pieprzu ziołowego
  • Lekko ściskamy rybę z farszem i szczelnie zawijamy w folię zaginając jej końce tak, aby treść nie wydostała się w czasie pieczenia
  • Tak przygotowane ryby wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, w zależności od wielkości ryb. Średniej wielkości pstrąg – ok. 25-30 min.
  • Wstawiamy ziemniaki w mundurkach. Ilość – 2 szt. na pstrąga. Nacinamy na krzyż na obu szczytach każdego ziemniaka i wkładamy do lekko osolonej wody (dwie szczypty), dodajemy dwa ząbki czosnku
  • W czasie pieczenia przygotowujemy surówkę: wyciskamy kapustę z soku, na desce (po większej garstce) szatkujemy kapustę na mniejsze wstążki najlepiej krojąc każdą porcję na krzyż; obieramy marchewkę i jabłko – ucieramy je na grubej tarce. Jeśli została nam cebula – dodajemy ją po pokrojeniu w kostkę. Po doprawieniu odrobiną cukru, olejem, pokrojonym koperkiem i kminkiem – mieszamy wszystko i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Wyjmujemy tuż przed podaniem.

Sposób podania:
Na talerzach ułóż po jednym pstrągu w folii, po dwa ziemniaki w mundurkach, ćwiartce cytryny (do skropienia pstrąga po otwarciu kieszonki z folii) i porcji surówki. Każdy sobie otwiera folię żeby dostać się do pstrąga. Po otwarciu – usuwamy farsz (najlepiej na jeden wspólny talerz na odpadki, gdzie możemy też pozbyć się mundurków po samodzielnym obraniu ziemniaków). Dwie uwagi: po pierwsze, nie usiłujmy odrywać pstrąga od folii – tylko go „pokaleczymy”. Jedzmy go bezpośrednio z folii. Po drugie, najpyszniej jest kiedy tę potrawę zajada się głównie rękami (oczywiście z wyjątkiem surówki!). Jeśli zadbamy o to, aby na stole był spory zapas ręcznika papierowego do wycierania rąk – zasłużymy na miano przewidującego i odpowiedzialnego gospodarza. Dobre recenzje domowników po posiłku – gwarantowane !!!

Zobacz inne

Więcej w Zdrowo