Extra

Głogowianin doktor Eugeniusz Babicz swoją wiedzą dzieli się z widzami w telewizji Trwam3 min na czytanie

Głogowianin doktor Eugeniusz Babicz swoją wiedzą dzieli się z widzami w telewizji Trwam

Programy z udziałem eksperta z Głogowa mają bardzo dużą oglądalność i oddźwięk. Głogowian jest zapraszany do udziału w audycjach rolniczych „Wieś to także Polska”. Do tej pory jego wizyty na wizji były poświęcone takim problemom, jak skutki jedzenia przetworzonej żywności z wszelkimi sztucznymi dodatkami E.

Opowiadał o wartości produktów naturalnych, które są dziś trudniej dostępne niż podejrzewamy. To tematy ważne dla wszystkich. – Mnóstwo ludzi choruje – Eugeniusz Babicz nie ma wątpliwości, że za coraz gorszy stan naszego zdrowia odpowiada nie tylko skażenie środowiska i wszechobecna chemia, ale i przepaść dzieląca nas od natury.

Dotąd Eugeniusz Babicz wystąpił w kilku audycjach TV Trwam emitowanych w niedziele ok. południa. Omawiał w nich niepokojące zjawiska w polskim rolnictwie, które wpływają na nasze zdrowie. – Ziemia jest przenawożona, to jest szczególnie niebezpieczne, jeśli dotyczy owoców i warzyw, które są dla nas źródłem witamin i mikroelementów – tłumaczy, że rośliny ciągną z ziemi te wszystkie pestycydy, azotany i azotyny, a my zjadamy z owocami i warzywami.

– Plon jest duży, ale kiepski, z mąki nie można upiec chleba, bo się nie klei, więc trzeba dodawać ulepszacze – wymienia celulozę, chitynę ze szczeciny zwierzęcej, a nawet gips. Jakie spustoszenie chemia z żywności robi w organizmach, to był temat jednej z audycji. Łatwo o tym zapominamy wybierając w sklepach warzywa i owoce nasycone kolorem, jak świeżo pomalowane, na bank dzięki azotanom i azotynom.

– Ludzie myślą o zdrowiu, a bardziej się trują – przestrzega też przed nowalijkami, które nie są badane na zawartość substancji czynnych, a miewają nawet 3-4 krotne przekroczenia. – Stąd choroby z autoagresji, które nie wiadomo gdzie leczyć – wykazuje związek. Z kolei za zawały u młodych ludzi obwinia mleko poddane homogenizacji, bo mocno rozdrobnione kuleczki tłuszczu zatykają żyły.

– Zawsze zwracam uwagę na żywność wartościową biologicznie – produkcja naturalna oparta na równowadze była tematem kolejnej audycji z udziałem dra Babicza. Mówił o tym, jak trudno jest dostępna, a mikroelementów niezbędnych do życia nie zastąpią żadne suplementy łykane na piękną skórę czy mocne kości. – Granice są bardzo niepewne, każdy organizm reaguje inaczej – przestrzega, że nawet lekki nadmiar może zadziałać jak trucizna. Po każdym programie z udziałem dra Babicza jest dużo telefonów, również z zagranicy, więc telewizja zaprasza go ponownie.

Z całej Polski dostaje też zaproszenia na prelekcje. – Ludzie wynaleźli moją stronę internetową i dzwonią z pytaniami – mówi ekspert. Prawdopodobnie w czerwcu znów wystąpi w TV Trwam. – Teraz będę mówić o ziołach – nie da się ukryć, że to temat najbliższy sercu dra Babicza i akurat na czasie. W jego zagrodzie zielarskiej na obrzeżu Głogowa pełną parą ruszyła już produkcja ”ziołowej apteki”. Podpowiada, że teraz jest najlepszy czas na zbiór roślin, które o tej porze roku mają najwięcej dobroczynnych wartości. Od pokrzywy zaczynając.
RED

Podziel się informacją ...
  • 161
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zobacz inne

Więcej w Extra