Program szkoleń dla uczniów i nauczycieli ekonomika trwał dwa lata. Na finał uczyli się przyrządzać homara. Do tego mogą otworzyć wino…szablą. Tak wykwintnie Zespół Szkół Ekonomicznych w Głogowie zakończył realizację projektu unijnego Zawód Przyszłości. Na ostatnim gastro-pokazie nauczyciele uczyli się, jak żywe homary z Australii zamienić w wyszukaną potrawę, na koniec zjedzoną ze smakiem. Wcześniej takie szkolenie przeszli uczniowie technikum gastronomicznego. Na co dzień pewnie gotować homarów nie będą, z racji ich ceny i dostępności w Głogowie, ale już wiedzą, jak się do nich zabrać. To była jedna z wisienek na torcie całego cyklu szkoleń.
Program obejmował wszystkie kierunki nauczania w ekonomiku. – Wiele było szkoleń, zarówno dla uczniów, jak i nauczycieli, w zakresie gastronomii, hotelarstwa, ekonomii i logistyki, czyli w zasadzie każdy kierunek miał dla siebie jakieś atrakcje – mówi koordynatorka projektu Zawód Przyszłości Angelika Marciniak. Gastronomia na pewno zadała szyku pokazem z homarami. W jej ocenie dla uczniów to też było niecodzienne doświadczenie, bo taką potrawę nieczęsto się przyrządza, ze względu na cenę. – Myślę, że jak skończą szkołę lub będą na praktykach w hotelach czy restauracjach, w życiu zawodowym na pewno się z tym spotkają. Jeśli chodzi o szkołę, to nie są potrawy, które przygotowujemy, bo nas na to zwyczajnie nie stać. Jednak staramy się, żeby w ramach tego projektu były elementy wyjątkowe – dodaje, że i dla nauczycieli szkolenie z homara to była atrakcja, choć musieli uważać na palce, bo skorupiaki mają twardy pancerz i mocne szczypce. Cena to 200-300 zł, więc tą wiedzą dzielić się nie będą. – Chyba że uczniowie by się skrzyknęli i ponieśli koszty – przyznaje. Tak czy inaczej sztukę przyrządzania owoców morza znają nie tylko w teorii.

Cały projekt w ekonomiku trwał dwa lata szkolne. Oprócz szkoleń szkoła zyskała też doposażenie pracowni logistycznej, a uczniowie wszystkich kierunków jeździli na wycieczki zawodowe, w tym do ekskluzywnych ośrodków. Kierunki gastronomiczny i hotelarski odwiedziły m.in. Hotel Gołębiewski, Tremonti Ski & Bike Resort i Sandra SPA w Karpaczu oraz Wyższą Szkołę Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu. Z kolei ekonomiści pojechali do Warszawy, z wizytą w Sejmie, Senacie i NBP. – W ubiegłym tygodniu logistycy byli na dwudniowej wycieczce w Gdańsku, w portach i w terminalu kontenerowym Baltic Hub – nauczycielka dodaje, że odwiedzili też wielkie centrum logistyczne Ikea pod Łodzią. Działań w ramach projektu było wiele. – Dbamy o to, by uczniowie z każdego kierunku mogli z tego korzystać – Angelika Marciniak wspomina, że w obecnej i poprzedniej edycji projektu, oprócz szkoleń typowo zawodowych, były też propozycje interesujące i otwarte dla wszystkich, jak kurs florystyczny, kurs animatora czasu wolnego, kurs poruszania się na rynku pracy czy kurs savoir vivre’ u dla przyszłych hotelarzy.
Szkoła miała wpływ na tematykę projektu. – Jesteśmy pomysłodawcami wszystkich przedsięwzięć, czyli te szkolenia, wycieczki, oczekiwania co do wyposażenia sal, to wszystko nasza inicjatywa – Angelika Marciniak zapewnia, że 70-80 procent pomysłów szkoły urząd marszałkowski zatwierdził i udało się je zrealizować. W tym gotowanie homarów. – To jest szkolenie w ramach tak zwanego serwisu specjalnego, czyli przygotowywania również przy stoliku gościa, z jego udziałem – mówi nauczycielka. Wcześniej w ramach serwisu specjalnego przyszli kelnerzy uczyli się flambirowania, czyli przygotowywania potraw płonących, na specjalnym wózku podjeżdżającym do stolika gościa, konkretnie krewetek. – Uczniowie byli pod wrażeniem otwieranie wina szablą – opowiada. Teraz czekają na kolejny projekt.
(GH)
Na Żarkowskiej w Głogowie trzeba uważać
IE pada źle bo sucho nic nie rośnie , grzybów nie będzie . Pada źle bo kałuże. Dadzą podwyżkę pensji minimalnej dobrze bo i ci bardziej zarabiający dostaną wyższą stawkę a co za tym idzie wzrosną ceny za wszystko to znów źle . Jeszcze się taki nie urodził co każdemu dogodził.
 
						Ja
08:09, 2025-10-31
Nowa Polska szuka ludzi w Głogowie o i okolicy
W GLOGOWIE TAKICH WADIMKOW SKOLKO GODNO I PO CO NAM OBCY
 
						NO
08:08, 2025-10-31
Nowa Polska szuka ludzi w Głogowie o i okolicy
a co w Nowej Soli nie chca NOWEJ POLSKI wola stara z JASIEM I STASIEM
 
						BAJA
07:39, 2025-10-31
Nowa Polska szuka ludzi w Głogowie o i okolicy
czyzby kudlaty KARNOWSKI koalicje pomniejszyl o WADIMA
 
						no
07:37, 2025-10-31
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz