Zamknij

Jak prawidłowo przechowywać owoce i warzywa w lodówce, by ograniczyć marnowanie żywności?

18:27, 08.03.2023 Aktualizacja: 18:27, 08.03.2023
Skomentuj

Marnowanie żywności to ogromny problem w obliczu globalnego kryzysu ekologicznego. Na szczęście możemy temu przeciwdziałać - i to nie ruszając się z własnej kuchni. Najważniejsze jest prawidłowe przechowywanie żywności. Właśnie na tej kwestii skupimy się w poniższym artykule. Dzięki naszym wskazówkom nauczysz się, jak przechowywać produkty żywnościowe, aby ich nie marnować.

Lodówka - najważniejszy sprzęt AGD w twojej kuchni

Nie jest przesadą stwierdzenie, że lodówka to najważniejszy sprzęt w kuchni. To właśnie dzięki niej możliwe jest przechowywanie żywności, by była dłużej świeża. Prawidłowe wykorzystanie lodówki pomaga ograniczyć marnowanie żywności w bardzo dużym stopniu. Nie tylko mięso i nabiał należy chłodzić; istotne jest również przechowywanie warzyw i owoców w lodówce.

Zacznijmy jednak od tego, że powinien to być energooszczędny i nowoczesny sprzęt. Jeżeli wciąż przechowujesz jedzenie w starej lodówce, to koniecznie wymień ją na nową podczas najbliższego remontu kuchni. Zrób to niezwłocznie, jeśli poprzednia lodówka odmawia posłuszeństwa (na przykład zauważysz, że nie chłodzi tak, jak powinna). Nowoczesne lodówki są projektowane z myślą o ułatwieniu przechowywania produktów.

Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać lodówkę, to zapoznaj się z parametrami technicznymi poszczególnych modeli. Zawsze zwracaj uwagę na klasę energetyczną. Wysoka klasa energetyczna pozwoli zmniejszyć roczne zużycie prądu, a co za tym idzie - zaoszczędzić. Właściwe rozporządzanie energią elektryczną nie pozostaje też bez znaczenia dla środowiska naturalnego.

Jakie funkcje lodówki pozwalają ograniczyć marnowanie żywności?

Współczesne lodówki wyposażone są zwykle w pełny no frost, poziom hałasu również jest znacznie mniejszy podczas ich użytkowania. Ciekawą opcją jest także zmiana kierunku otwierania drzwi. Najważniejsze są jednak dodatkowe funkcje lodówki, które pozwalają ograniczyć marnowanie żywności:

  • Regulacja temperatury i wilgotności - niektóre nowoczesne modele potrafią automatycznie dopasować temperaturę oraz poziom wilgotności do rodzaju przechowywanego jedzenia.
  • Komora świeżości - jest to komora, przeznaczona do przechowywania produktów, które są podatne na psucie się. W jej wnętrzu utrzymywana jest stała wilgotność (na poziomie około 90%), dzięki czemu produkty nie wysychają i dłużej zachowują swoje właściwości.
  • Praktyczne szuflady do lodówek na owoce i warzywa - obecnie lodówki charakteryzują się rozsądnie zaprojektowanym wnętrzem. Przestrzeń powstaje z myślą o jak najlepszym wykorzystaniu miejsca, co ułatwia organizację i przechowywanie w lodówce.
  • Funkcje szybkiego schładzania i zamrażania - funkcje te są niezwykle przydatne, ponieważ pozwalają szybko schłodzić lub zamrozić przyniesione ze sklepu produkty (na przykład mrożonki). Podczas układania produktów, gdy drzwi lodówki są dłużej otwarte, szybko podnosi się temperatura w jej wnętrzu. Tego typu funkcja pozwala szybko obniżyć temperaturę po zamknięciu lodówki.
  • Dystrybutor wody i lodu.
  • Wygodne półki i schowki - niektóre lodówki umożliwiają elastyczne zorganizowanie półek (na przykład na drzwiach). Dzięki temu idealnie dopasujesz wnętrze lodówki do potrzeb swojej rodziny, co pozwoli na jeszcze lepszą organizację.

Jeśli jesteś na etapie wybierania nowej chłodziarki, to z pewnością sprawdzi się lodówka Electrolux. Model wyposażony w system FreeStore sprzyja ograniczeniu marnowania żywności, gdyż poprawia cyrkulację powietrza wewnątrz lodówki. Niezwykle przydatny jest też CustomFlex, czyli możliwość elastycznego rozmieszczenia półek.

Obecnie dostępne są różne rodzaje lodówek: jedno- lub dwudrzwiowa lodówka, lodówki side by side o dużej pojemności. Pamiętaj, aby dobrać wielkość lodówki do metrażu i aranżacji kuchni (musisz mieć odpowiednią ilość miejsca, aby swobodnie otwierać drzwi) oraz do potrzeb twojej rodziny. Niemniej lodówka musi być pojemna i wyposażona w odpowiednio duży zamrażalnik. Większość produktów można zamrozić, jeśli nie zużyje się ich w najbliższym czasie.

Warzywa i owoce - praktyczne wskazówki, które pomagają ograniczyć marnowanie żywności

Na początek warto zapoznać się z instrukcją obsługi nowej lodówki. Producent zamieszcza tam cenne informacje i wskazówki, które pozwalają optymalnie wykorzystać potencjał urządzenia.

Warzywa i owoce najlepiej przechowywać w komorze świeżości, gdzie panuje odpowiednia temperatura, a przy tym wysoka wilgotność na stałym poziomie. Dzięki temu warzywa i owoce nie wysychają i pozostają dłużej świeże.

Pamiętaj też, aby nie przechowywać owoców i warzyw razem, obok siebie. Dlaczego? Ponieważ takie owoce jak jabłka czy banany wytwarzają etylen, który przyspiesza dojrzewanie warzyw (i może prowadzić do ich szybszego zepsucia).

Najlepiej przeznaczyć jedną szufladę na owoce, a drugą na warzywa. Owoce - na górnym, a warzywa - na dolnym poziomie. Większość nowoczesnych lodówek ma odpowiednią liczbę szuflad, dzięki czemu takie rozwiązanie jest możliwe.

Nie myj warzyw i owoców przed schowaniem ich do lodówki. Wystarczy przetrzeć je suchą ściereczką, by usunąć zabrudzenia. Niektóre warzywa i owoce warto najpierw zamknąć w pojemniku, na przykład sałatę, szczypiorek, szpinak, truskawki.

Pamiętaj też, że nie wszystkie warzywa trzeba przechowywać w chłodzie. Ziemniakom czy cebuli w zupełności wystarczy temperatura pokojowa. Większość owoców można natomiast zamrozić, by wykorzystać je później. Jeśli zatem wiesz, że nie dasz rady wykorzystać większej ilości owoców - nie zwlekaj i umieść je w zamrażarce.

(Jakub Grzywaczyk)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%