Ciepła aura sprawiła, że szczupaki w tym roku szybciej rozpoczęły proces tarła. Dlatego w Gospodarstwie Rybackim w Sławie rozpoczęto proces pozyskiwania ikry i plemników.
Od soboty (14.03.), w pierwszych słojach inkubacyjnych, wykluły się setki tysięcy sztuk narybku szczupaka. Przypomnijmy, że z jednego słoja rybacy powinni otrzymać ponad sto tysięcy sztuk. W Sławie wybudowano nowoczesną wylęgarnię, do której szereg urządzeń ściągnięto niemal z całego świata. Ikra, a później narybek, przebywa niemal w idealnych warunkach i w stałej temperaturze.
Pobierana z jeziora woda przechodzi przez zbiornik, w którym jest filtrowana, a odpowiednie grzałki utrzymują prawidłową jej temperaturę. W tym roku, jak spodziewają się rybacy, do jezior trafi ponad 3 miliony małych szczupaczków.
RED
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz